Storebror ser dig – eller i alla fall förvaltaren

Idag har vi fått kvittera ut våra taggar till ytterdörrarna och tvättstugorna. Eftersom jag jobbade både för och eftermiddag idag blev det till att rita ihop en fullmakt och skicka sonen med den och mitt pass som legitimation. Ett litet tag till kommer man att kunna använda nyckel för att komma in, men sedan är det bara taggarna som gäller. Man kommer att ha järnkoll på vem som går in genom ytterdörren och på vilka tider. Det blir med andra ord möjligt att kartlägga våra vanor och har man regelbundna tider så är det lätt att veta när det är läge för till exempel inbrott. Det har man haft problem med på andra ställen där man haft det här systemet med loggning av passage genom dörren. Som tur är så har varken jag eller sonen ens tillstymmelse till regelbundenhet i livet. Den som vill använda våra passager till att kartlägga våra liv får anstränga sig lite extra!

Men loggning av dörrpassager, de nya SL-korten som registrerar exakt hur man reser och rör sig i stan och FRA:s avlyssning tillsammans blir ett förverkligande av Orwells 1984! Inte bara storebror ser oss, det här blir hårdvaluta på den svarta marknaden.

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

12 svar på Storebror ser dig – eller i alla fall förvaltaren

 1. M. skriver:

  Du är utmanad.
  Se min blogg.

 2. Lena skriver:

  Glöm inte ICA som vet exakt vad du handlar…..

 3. maria skriver:

  Låter riktigt rysligt det där med inloggning till ytterdörren. Usch så det har utvecklats i samhället!
  Kram1

 4. sladdertackan skriver:

  Så sant. Och när du tar ut pengar …
  Varför opererar de inte in ett chips direkt på KK? Nästa framtidsscenario, kanske …
  Kram

 5. Kraka skriver:

  Ja, fast i mitt fall är det väl snarare Coop som vet vad jag handlat. De, liksom ICA, använder infon till att skicka riktad reklam. Helt stick i stäv med vad datainspektionen tillåter.

  Det obehagliga är just att det går att kartlägga vilka tider lägenheter står tomma. Man har på andra ställen i landet haft inbrottsvåger i samband med att liknande uppgifter vid dörrlogning stulits.
  Enligt lagen får man bara lagra den här informationen två veckor, men i de flesta fall sparas den ”för säkerhets skull” under långa tider.
  För att få ut sin nyckeltagg var man tvungen att skriva på papper att man godkänner att informationen lagras. På frågan vad som händer om man inte godkänner så svarades att det är frivilligt att skriva på men man blir då utstängd från sin lägenhet (som är bostadrätt).
  Nu är det inte längre i första hand blommorna som behöver vatten när man reser bort utan dörren som behöver passeras så det inte märks att lägenheten är tom.

 6. Lilla Lobelia skriver:

  Gillar inte. Vad hände med privatliv och integritet???

 7. Pompom Sönnfors skriver:

  Min förening ska också börja med såna grejer. Visserligen bara till porten och tvättstugorna men inte till ytterdörren. Jag är skeptisk ändå.

  Samma text i mitt avtal. »Du avgör själv om du vill lämna ut några uppgifter till oss«, men de säger förstås inget om att om jag inte gör det kommer jag inte att kunna komma in. 😛

  Var kan jag läsa mer om att de bara får lagra informationen i två veckor?

  • Kraka skriver:

   Mmm… Problemet är väl att man faktiskt inte vet hur länge de lagrar informationen. Bara för att de bara får lagra två veckor betyder ju inte att de verkligen följer bestämmelserna.
   Med facit i handen vore det rätt bra om de faktiskt använde sin möjlighet att kontrollera vem som haft tvättstugan och svinat ner. Med det gör de inte, istället läggs det på oss som bor i husen att kontrollera och anmäla. Som belöning/arvode får man en ficklampa att sätta på nyckelringen värd cirka 10 kronor. Dessutom blir man hotad och förföljd. Här har man verkligen inte tänkt. Eller så är det det man har…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *