Inkompetent eller bara dum?

En av mina vänner i Småland halkade för någon vecka sedan och skadade sin arm. Vi pratade i telefon och jag blev verkligt övertygad om att hon hade en fraktur (”brutit armen”) när hon berättade om sina symptom. Det var ett riktigt ”skolboksexempel” på fraktur.

Eftersom jag inte är läkare och man dessutom inte kan eller bör ställa en sådan diagnos på telefon tjatade jag att hon skulle åka in till akuten i närliggande stad trots att klockan var sen kväll.

Läkaren där kände lite på handen, sa att det absolut inte var något brutet och skickade hem henne. Någon röntgen var inte nödvändig!

När jag hörde om detta nästa dag kunde jag inte låta bli att lite spydigt säga: ”den doktorn hade nog röntgenblick”.

Idag fick jag höra fortsättningen. Min vän hade blivit allt sämre och kunde inte använda handen och armen alls. Därför gick hon till sin husläkare som omgående skickade henne på röntgen. Hon har en fraktur som behövde åtgärdas!

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Inkompetent eller bara dum?

 1. Lilla Lobelia skriver:

  Varför? En sådan relativt ’enkel’ grej att diagnostisera? Slapphet? För många år i yrket?
  Oavsett orsak så är det bara inte acceptabelt. Alla kan göra ett misstag, men nu när röntgen är uppfunnen – varför inte använda den? Så slipper människor lida, helt i onödan.

 2. Zäta skriver:

  Man hallå… det här är den sida av vården jag lärt känna. Inte nog med att man betalar för läkarbesök så får man dessutom fel sorts hjälp, mest bestående av Alvedon och dylikt. RTG? Glöm det!… det är ju missbruk av sjukvårdens ansträngda resurser! Diagnos som betyder att man måste göra något mer för pat än ge honom/henne Alvedon? Glöm det!… sjukvården har inte de resurser! Komma till en specialist? Javisst! Har du lust att vänta 6-9 månader och hinner inte bli frisk eller dö under tiden, så kan du väl få missbruka sjukvårdens knappa resurser.

  Men egentligen… Varför bli upprörd? Varför? Omfattningen och utformningen på sjukvården bestäms av våra folkvalda. De folkvalda har vi (nej, titta inte på ryssen!) valt med majoritetens röst. Skulle majoriteten inte veta sitt bästa? Nääää… i vår religion, förlåt: statskick, är majoritetens vilja grunden till allt gott.

  Alltså, människan borde vara tacksam över att hon fick ta del av världens bästa sjukvård och inte gå runt och gnälla över en bruten arm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *