Gotska sandön – fjärde dagen.

Jag sov jättegott på golvet i matsalen och vaknade till en dag med klarblå himmel och sol. Eftersom det var en medelvind på kring tio sekundmeter och blåste runt arton på en del ställen så hade skepparen bestämt att det inte skulle gå någon båt. Istället skulle vi bli kvar en extra dag och få besked dagen därpå om det skulle gå någon båt då beroende på om vinden mojnat.

Det skulle bli en guidning vid Bourgströms hus, den nedfallna fyren vid Hamnudden, kyrkogården, Madame Söderlunds hus och Gamla gården där den beryktade sjörövaren Gottberg bodde. Jag bestämde mig för att gå med på den turen, speciellt lockad av att vi skulle få se timjansnyltroten. Det är en växt som dels parasiterar på backtimjan, dels helt saknar klorofyll. Vi skulle samlas nere vid Bourgströms hus, ungefär sex kilometer från lägerplatsen. Jag gick i god tid och hann sitta och se på vågorna och läsa en god stund innan klockan var dags.

Efter guidningen satt jag en stund och läste i solen innan jag gick tillbaka. En blåvingefjäril höll mig sällskap och satte sig gång på gång på mina händer. På vägen mot lägerplatsen valde jag att ta vägen genom den del av nationalparken som kom till redan 1910. Där är skogen helt orörd förutom att man flyttat på träd som fallit ner över vägen.

Efter aftonbönen gick jag och la mig igen i sovsäcken på matsalsgolvet. Låg och läste en stund innan jag somnade. Det hade varit en bra dag.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *