En klok farbror man borde lyssna på

För några år sedan hamnade jag bredvid en farbror på bussen genom Stockholm. Pinsamt är kanske att jag inte kände igen honom, men vi började prata lite allmänt så där som man gör med främlingar ibland.

Efter ett tag kom vi in på vad jag jobbar med, mitt engagemang i kyrka och politik och Broderskapsrörelsen (Sveriges kristna socialdemokratiska förbund). Då berättar mannen för mig om sitt politiska arbete och efter ett tag så förstår jag ju att det här är någon jag borde veta vem det är. Det var Thage G Peterson.

I dagens Aftonbladet gör Thage G Peterson ett uttalande om varför Sverige genast bör sluta delta i de Afganistanska striderna. Thage var svensk försvarsminister 1994-1997 och är väl insatt i frågan.

1. Sverige deltar i ett stort elände.

Under de åtta år vi varit med i kriget har inga problem löst utan. Istället för att delta i kriget borde Sverige lämna kvar civila styrkor som kan hjälpa till att bygga upp landet.  

2. Det är falsk varudeklaration

Vi är indragna i ett krig som inte är vårt. Reinfeldt är den första svenska statschef sedan 1814 som för krig. Det finns inget klart FN-mandat för att vara där, det är Nato som för befälet. Bara 2009 kostar det här kriget Sverie 1,1 miljarder kronor.

3. Det är ett meningslöst krig som aldrig kan vinnas

Man kan inte bomba bort idéer. Historiskt har Afganistan alltid enats mot utländska trupper och genom att delta i kriget bidrar vi till att på sikt skicka folket direkt i talibanernas händer.

4, Det är inte vårt krig

Det här är USA:s och Natos krig, ett krig startat av USA: förre president Bush. Det har inget med vare sig svensk säkerhet eller narkotikabekämpning att göra.  

5. Kriget skadar Sveriges anseende

Genom att delta i striderna i Afganistan skadar vi Sveriges rykte och varumärke som verkande för fred och mot krig. Precis som Olof Palme sa: ”Man kan inte rädda en by genom att utplåna den”. 

Thage G Peterson är en klok och erfaren man som man borde lyssna på! Det han säger är helt rätt och Sverige borde hålla sig för god för att delta i ett krig som förs på uppdrag av en USA-president som inte ens längre är president. Sverige har en lång tradition med sitt arbete för fred, ett arbete som inte framstår som seriöst när man samtidigt deltar med stridande styrkor i andra staters krig. Sverige ut ur Afganistan!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *