“Kasta ut dem att skotta snö!”

Ett bankärende i anslutning till mitt kyrkliga förtroendeuppdrag föranledde att jag befann mig i en annan stadsdel. Eftersom jag var lite tidig gick jag in på ett café för att värma mig och dricka en kopp kaffe eller två. Vid ett bord en bit ifrån mig satt ett gäng pensionärer. Ja, jag förstod att de var pensionärer av vad de sa om hur dåligt de har det sedan de fått pension. De var ganska högljudda och hade åsikter om både det ena och det andra. Det handlade om ensamma invandrarbarn som kommit hit enbart för att lura svenska myndigheter, det handlade om samhället i stort och inte minst om ungdomsarbetslösheten. Det som var mest framträdande var det enorma missnöje som färgade varje ämne och att man hade en massa åsiker som visade att man knappast sett något av den riktiga världen, i alla fall inte den värld som ligger utanför den egna sfären.

Att ungdomsarbetslösheten bara är dumheter och påhitt var man rörande eniga om. Det är väl bara att kasta ut dem och låta dem skotta snö så har man löst hela problemet. Det var när man enades om den lösningen som jag insåg att det knappast var de mest begåvade av våra pensionärer som satt där. För hur skulle alla våra arbetslösa ungdomar kunna försörja sig på snöskottning året om i Stockholm?

Ibland blir man verkligen mörkrädd när man hör hur folk resonerar. Ja, jag menar då inte bara det här med att kasta ut ungdomar i snön utan hela resonemanget om invandrare som stjäl jobben, flyktingbarn som lurar staten och annat skitsnack. Visserligen är pension inget bidrag, det är en försäkring som arbetsgivaren betalat under de aktiva åren, men att vara så missnöjd med allt och alla när man har möjlighet att sitta och dricka kaffe på ett inte så billigt konditori och snacka skit en vanlig förmiddag är lite väl magstarkt. Speciellt när man är så högljudd så alla tvingas höra vad man säger vare sig man vill eller inte! Att vara lite glad för det man har skulle väl inte skada istället för att vara missundsam mot andra och sur på det mesta!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på “Kasta ut dem att skotta snö!”

 1. Snorkfröken skriver:

  Men ÅH vad jag håller med dig!!
  Man får ju aldrig tycka något illa om de äldre i sverige, det är verkligen det allra heligaste.
  Men sanningen är sällan att de är så livskloka och ödmjuka som man vill ge sken av.
  En dag i somras när jag och min dotter var på apoteket satt två äldre damer där och började högljutt kommentera min dotters klädsel (hon hade tajts och linne)
  ”Hur unga flickor klär sig nu för tiden, de ser ut som små horor, inte undra på att de blir våldtagna…blablabla”¨
  Jag talade om för dem att de såg anskrämliga ut, att min dotter iaf var väluppfostrad till skillnad mot gamla kärringar och att de lika gärna kunde gå hem eftersom det inte fanns så mycket skönhetsmedel på apoteket som de skulle behöva
  Jag vet, väldigt lågt men det är reptilhjärnan som tar över när någon kränker barn i allmänhet och mina i synnerhet.

 2. Kraka skriver:

  Jag tycker det finns väldigt många skräniga och osympatiska äldre. De borde veta bättre och det gör dem så mycket mer irriterande än skräniga ungdomar som ju inte riktigt hittat sin plats i livet ännu.
  Jag förstår precis hur du menar med att kränka dina barn. Jag tog väl extra illa vid mig just för att jag vet hur många jobb min son sökt och hur många sökande det är på vartenda jobb. Det är minsann inte så lätt att hitta jobb för ungdomar.
  Nu ska jag äta en gigantisk pepparkaksmuffin innan jag lägger mig och dricka minst en balja kaffe.
  PS Glöm inte att adda mig på facebook. DS

 3. Corleonia skriver:

  Håller med er i sak, tänkte på det som just nu seglar upp om den äldre 70-åringen som givit en 12-åring FLERA örfilar pga att ungen kallat honom ”gubbj-l”, mannen menade på att det var grabbens fel att han slog, och då kan man ju undra över hur en vuxen ÄLDRE man fungerar, för vad är det som genererar att man ska ha rätt att örfila någon gånger flera pga av dessa ord? Och borde inte en vuxen veta bättre än att slå? Man får inte slå sina egna barn men tydligen andras då eller? Och hade mannen sagt något först eller gjort, ja jag tror ju inte att han bara är oskyldig helt och hållet. Dessutom är örfilar farliga – kan leda till sprucken trumhinna = hörselproblem. Många äldre hade samlats för att ge sitt stöd till mannen för att barnen behöver lära sig hyfs, jo det är väl så men de är inte de enda, som behöver lära sig detta, även den äldre generationen borde gå den kursen tror jag.

 4. Singelpappan skriver:

  Kan bara hålla med dig och citera Lillans uttalande om pensionärer…

  ”De är olika och inte alltid så lätta att tycka om, precis som hästar.”

 5. Lobelia skriver:

  Bra rutet, Kraka! Det är svårt för många med lång erfarenhet + utbildning att få jobb idag, hur är det då att vara i 20-årsåldern och aldrig ha fått vara med i den gemenskap det innebär att ha ett arbete? Att bo hemma hos mamma o pappa fastän man är vuxen? Att känna en allt kraftigare känsla av att inte vara behövd?
  Oavsett från vem det kommer finns det få saker som gör mig så förbannad som gnäll, framförallt den typen av gnäll som inte har någon som helst faktaunderbyggnad. Alla har rätt att vädra sin åsikt, men när den tangerar skitsnack, så vill jag ha öronpropparna till hands.

 6. Kraka skriver:

  Ja, visst ska man få vädra sina åsikter. Men de utgjorde just i det här fallet mest en miljöförorening eftersom de högljutt pådyvlade oss andra på cafét sina dåligt underbyggda åsikter om invandrare, ungdomar och samhället.
  Bra idé med öronproppar! Kanske borde jag loggat in mig på Spotify och lyssnat på lite musik istället. Men jag kom inte på den idén just då…
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *