Kom ketchup så går vi

Förra fredagen var jag och såg Jonas Gardell på Folkoperan. Som vanligt framförde han en blandning av skämt och allvar. Han berätade om sin barndom, om utanförskapet. Mitt i allt ställer han sig framför publiken och säger: Det var två tomater som var ute och gick. Så blev den ena överkörd. Då sa den andra: Kom ketchup så går vi.”

Sedan fortsätter föreställningen med en mängd andra inslag. Därefter kommer Jonas tillbaka till historen om de två tomaterna. ”Men det är ju precis det Jesus säger hela tiden” säger Jonas. ”Tomaten var en god kamrat som bekräftade traumat som hans vän råkat ut för. Det är först då läkningsprocessen kan starta.”

”Vad säger Jesus till den lame mannen?” Det är rätt tyst i publiken, de flesta verkar inte riktigt ha Bibelns berättelser aktuella. Själv försöker jag lite halvhjärtat svara: ”Ta din säng och gå”, men inte så högt att det hörs fram till scenen.

”Jesus säger till mannen att ta sin säng, resa sig och gå” säger Jonas. ”Han säger till mannen att stanna inte här, då kommer du att bli förlamad igen. Res dig och gå!”

Efter ett tag tar Jonas upp berättelsen om de två tomaterna igen och säger: ”Det är ju det hela Bibeln handlar om, kom ketchup så går vi! Det är precis det som både Gamla och Nya Testamentet handlar om.”

Jonas har ett annorlunda sätt att framföra det bibliska budskapet, men han gör det på ett väldigt direkt och nära sätt. Jag har tänkt mycket på just den här berättelsen under veckan som gått och tycker att den ger inspiration. Det finns så många tillplattade och överkörda människor omkring oss och det är först när vi säger: ”Kom, så går vi!” som vi ger dem bekräftelse och möjlighet till läkning. Det är först då vi inkluderar istället för att exkludera och ger möjlighet till delaktighet och en väg ut ur utanförskapet. Kom ketchup så går vi!

*Berättelsen om den lame mannen kan läsas i Matteusevangeliet Kapitel 9 vers 2-7.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kom ketchup så går vi

 1. Snorkfröken skriver:

  För det första är Gardell en underbar, underbar människa.
  En sån som han som verkligen vet vad utanförskap och mobbing är.
  Han har inte minst blivit mobbad av kyrkan.
  Ändå kan han sprida värme, kärlek och inspiration. Eller ja, inte trots det..utan för att…
  Han övertygar där stockkonservativa präster hycklar fram sitt kärleksbudskap.

 2. Pingback: Krakas blogg » Blog Archive » Tomatteologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *