Polisen som mitt i tunnelbanan står – eller leker dom Robocop så leker vi CSI

Några av mina vänner gjorde mig uppmärksam på en händelse i T-banan. Mitt i rusningstid var Jesper Nilsson på väg hem från jobbet. Han får då syn på två män som trycker upp ett par tonårsgrabbar mot väggen. Han tar snabbt upp sin mobil för att fota händelsen. Men på behörigt avstånd (för att inte störa ett ingripande).

De två männen, som visar sig vara poliser, ger sig på Jesper Nilsson och både hotar och utsätter honom för utpressning. Jesper, som skriver för en nättidning, har lagen fullkomligt klar för sig och att fota i T-banan är fullt tillåtet. Men det hindrar inte poliserna från att, lögnaktigt, säga att det är olagligt. De trycker upp honom i ett hörn och sliter ifrån honom mobiltelefonen. Jesper har både giltig biljett och ID-handlingar. Vid polisens kontroll, via telefon, hittar man inget i Jesper Nilssons förflutna som kan föranleda någon polisiär åtgärd. Killen är ren som snö.

När man nu inget hittar så börjar poliserna istället att fabulera fritt och säger att de tycker att han ser hög ut, att han tagit droger. Som stöd för sina drogfantasier uppger man att Jesper är alldeles för lugn i situationen. Att Jespers lugn kan bero på att han vet att han inget olagligt gjort och att poliserna är ute och fiskar i mycket mörka vatten är inget som polisen ens tänker på som förklaring.

Efter att ha hotat och utpressat Jesper Nilsson får han gå. Han får välja mellan att radera bilderna eller tas till häktet för det brott som polisen anser att han gjort sig skyldig till. Ja, ni läser rätt! Polisen utpressar Jesper och när han ”betalar” det pris de satt så är han inte längre misstänkt för det brott han först är delgiven misstanke om. Får Svensk polis göra så? Nej, naturligtvis inte!

Som alldeles vanlig medborgare blir jag i alla fall glad för fortsättningen på Jespers händelse. Dels hade han sinnesnärvaro nog att slå på mobilens filmkamera samtidigt som polisen slet den ur handen på honom, dels har han både kunskap och kontakter för att återskapa de raderade filerna på bästa CSI-manér.

Tack Jesper för att du lyfter fram den här händelsen i ljuset! Svenska Dagbladet skriver om händelsen och även Jesper i sin blogg. I Jespers blogg finns också fotona och länkar till den inspelade filmen. Nog borde väl polisen ha lite annat för sig än att trakassera vanliga medborgare och hitta på egna lagar. Nog borde väl polisen veta att både utpressning och hot är olagligt?!

Uppdatering: I lördagens DN finns nu en artikel som tar upp polisens märkliga agerande.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Polisen som mitt i tunnelbanan står – eller leker dom Robocop så leker vi CSI

  1. camilla skriver:

    Ja man upphör aldrig att förvånas/förfäras över hur vissa myndighetspersoner beter sig! Ha en toppensemester Monika och sköt om dig!
    Kramar
    //Camilla

  2. Kraka skriver:

    Tack Camilla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *