Tomatteologi

Har varit på en härlig gudstjänst i Eriksfälts kyrka. Det är ju fastlagssöndagen idag, sista söndagen före den långa fastetiden, och man kallade det för en karnevalsgudstjänst. Karneval, som ju kommer från latinet och betyder farväl till kött. Under fastetiden ska man ju traditionsenligt inte äta kött.

Hur som helst så var det en gudstjänst fylld av lovsång och härlig musik. Inte minst att man använde slagverk bidrog till att höja stämningen.

Här om dagen berättade jag ju om hur Jonas Gardell använde berättelsen om de två tomaterna för att gestalta evangeliet. Idag använde komminister Jan Kjellström tomater för att berätta om livet.

Tomater som odlas skyddade i växthus för att inte utsättas för faror får inte samma smak som de som odlas ute. Det är just att de utsätts för vind, regn och kanske en köldnatt som ger den där riktigt goda, genuina smaken.

Precis så är det med oss människor också, vi måste våga utsätta oss för livets utmaningar för att växa och bli till genuina människor. Vi måste vara sanna mot oss själva och lyssna på och följa våra drömmar. Oavsett om vi drömmer om att leva ett stilla familjelilv i Säffle eller om vi drömmer om att resa ut i världen. Livet blir fel för den som stannar i Säffle men drömmer om att resa och den som reser men drömmer om ett stilla familjeliv lever ett lika osant liv. För att bli en sann och genuin människa måste vi leva just det liv som är rätt för var och en av oss. Det är när vi vågar följa våra drömmar som livet får den där goda, äkta smaken.

Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe och semlor, dessa goda, matiga bullar som just är till för att festa lite extra innan fastetiden tar sin början.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tomatteologi

 1. Snorkfröken skriver:

  Du är lika klok som en tomat 😉 Veggo som jag är gillar jag grönsakstemat på dina liknelser.
  En människa som inte ger sig själv näring skrumpnar ihop och blir kanske en rutten tomat till sist.
  Och att leva i en skyddad verkstad (växthus) ger ingen motståndskraft.
  Very true.

 2. bloggium skriver:

  hejsan!

  En blogg med drag i verkar du ha! bra och trevlig läsning.
  Du verkar vara en aktiv bloggerska och vill därmed bjuda in dig på vårt nyöppnade bloggforum
  http://www.bloggium.com sidan är ett forum för folk med bloggar som vill öka sitt läsarantal samt
  lära sig att tjäna bra med pengar på sin blogg.
  Välkommen in!

 3. Kraka skriver:

  Snorkfröken:
  Nu ska väl inte jag ta åt mig äran för dessa grönsaksliknelser…

  Bloggum:
  Tack för inbjudan! Ska läsa lite mer noggrannt senare. Men jag har valt bort att ha reklam i min blogg av ideologiska skäl. Men det kanske finns annat som du/ni kan bjuda på…

 4. Pingback: Krakas blogg » Blog Archive » Lillsemester i Malmö - Andra dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *