Dan före dan

Jag gör precis som förra året, en tillbakablick med hjälp av några frågor för att belysa om dagen före julafton är en vanlig dag eller en speciell dag som avviker från andra vardagar. Ja, i år är det ju inte vardag i almanacksmässig synvinkel utan söndag förstås. Men för den som jobbar skift är inte en söndag alltid en helgdag när livet består av arbetsdagar och lediga dagar. Men just i år är den här söndagen, den som också är dagen före Julafton, en ledig dag för mig.

När gick jag upp?

Jag vaknade vid 03.30 på morgonen. Svarade på ett meddelande jag fått medan jag sov och gick sedan upp på toaletten.
Hade nog i första hand vaknat för att jag var törstig och drack lite julmust och gick sedan och la mig igen.
Insåg dock efter en stund att det där med att somna om inte var att tänka på. Som skiftarbetare med huvudsakligen nattpass har jag en omvänd dygnsrytm och eftersom jag vakat av igår och sovit nästar 6 timmar under dagen så var det nog färdigsovet för min del.
Gick upp 03.45.

Andra gången jag går upp är klockan 10.47.

Samtalsämne/tankar vid frukosten

Klockan 03.45 och den närmaste tiden efter det tänker jag inte så mycket. Vargtimmen brukar man ju kalla den tiden på dygnet och det är minsann inte bara kroppen som går på lågvarv, även tankarna ligger i dvala.
Surfade lite på några nyhetssajer och sedan tittade jag på TV-play – sässongsavslutningen på Downton Abbey.

Vad serverades?

Kaffe och, till att börja med, några osötade kex med salamikorv. Lite senare åt jag risgrynsgröt med kanel.

Vad gjorde jag sedan?

När jag sett färdigt Downton Abbey ser jag att de är drygt 2 timmar kvar tills klockan ska ringa på den tid då jag planerat att gå upp. Jag gör därför ett nytt försök att somna om.

Lyckas somna om och när klockan ringer är jag så trött att jag ställer om klockan. Går upp lagom för att hinna till min bokade tvättid klockan 11.00.

I tvättstugan passar jag på att ringa några telefonsamtal och sedan kommer min son ner eftersom han ska använda maskinerna efter mig. Vi blir kvar länge och pratar om telefoner, datorer och hur världen ser ut idag.

Efter en snabb lunch med risgrynsgröt åker jag iväg för att handla det jag inte orkade bära igår.
När jag nu ändå var på Coop Forum passade jag på att dricka kaffe och äta en Napoleon. Blev nog sittande där nästan tre kvart och bara tog det lugnt.
När jag kom hem fixade jag inför den julmiddag jag skulle ha tillsammans med min son. Griljerade skinkan, gjorde köttbullar, dukade och tände ljus.
Samtidigt som jag fixade i köket hade jag en bra konversation med en av mina nätvänner. Han ville ha hjälp att hitta någon julgudstjänst där han bor. Han hade varit inne på kyrkans hemsida men bara blivit förvirrad. Ännu en gång fick jag bekräftat att Svenska kyrkans hemsida är helt hopplös om man inte vet exakt hur man söker! Jag har flera gånger påpekat att sidan är obegriplig för den vanliga kyrkobesökaren som bara råkar vilja kolla var det finns en gudstjänst eller lite kyrkomusik. Eftersom jag vet precis hur man söker (något som tagit mycket energi och irritation att komma på) kunde jag leverera svar på hans fråga inom ett par minuter.

Vid 19-tiden kom min son ner på julmiddag. Vi firade vår julafton idag eftersom jag ska jobba under julen och han är bortbjuden på julafton.
Vi åt vanlig, klassisk julmat och hade en trevlig kväll. När han nu ändå var hos mig fick jag hjälp att uppgradera min telefon så den skulle bli kompatibel med den kalender jag ville ha.   Så nu verkar det fungera bra med synkning mellan min google-kalender och den i telefonen.
Strax efter klockan 22.oo gick han hem till sig och jag gjorde en ny kopp kaffe och satte mig vid datorn. Jag tittade på Så ska det låta.
Blev sedan sittande en stund in på julaftonen och bara njöt av lugnet i mitt hem.

Köpte jag något?

Köpte en del livsmedel. Inhandlade också ny dagcreme och rengöringsgel. Lite julklappar till katterna förstås, det är ju jul även för dem.
En kopp kaffe och en bakelse kostade jag också på mig.

Struntade jag i något jag tänkt göra?

Ja, jag struntade i att torka golven och skura badrummet. Det kan jag göra en annan dag.

Middag?

Julmiddag med min son här hemma.

En bra sak som hände under dagen

Ingen enskild sak som jag kan lyfta fram speciellt. Det har varit en bra dag helt enkelt.

Vad tänker jag när jag läser mina svar?

Det slår mig att egentligen borde jag fylla i svaren på de här frågorna varje dag. När jag läste vad jag skrev förra året så mindes jag sådant jag annars skulle glömt för alltid. Inte bara det som står skrivet dyker upp i minnet utan lika mycket, om inte mer, finns där mellan raderna.
Nu menar jag inte att jag borde blogga de här frågorna varje dag, men det är en bra grund för en dagbok.

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *