Med list(a)

Nytt år, nya planer och nya drömmar. Men också reflexioner och tillbakablickar på det gamla året.
Naturligtvis kan jag inte låta bli att ha en Årslista från 2012, en lista jag lånat från Hanna och Christer.

Vad gjorde du 2012 som du aldrig gjort förr?
Jag deltog i en husockupation. Vårt fina allaktivitetshus Husby Träff skulle lägags ner och på ett möte som hölls av Nätverket Järvas Framtid.
Vi var en grupp människor som bodde i, eller i närheten av, Husby i Stockholm. Det var alla åldrar från tonåringar till pensionärer. Många av oss kom och gick under de veckor som ockupationen pågick eftersom vi hade jobb och studier att sköta. Men pensionärerna var där i stort sett hela tiden på dagtid och de yngre sov över på nätterna.
Varje dag hölls stormöten och jag måste säga att trots att jag tillbringat mycket tid på möten i olika sammanhang så har jag aldrig tidigare upplevt en så perfekt demokrati. Alla fick komma till tals och allas ord vägde lika tungt.
Alla hjälptes åt med matlagning, disk, städning och allehanda praktiska uppgifter. Det ordnades olika slags aktiviteter med underhållning, musik, dans och föreläsningar.
Naturligtvis förhandlades det under tiden med Svenska Bostäder som äger fastigheten och vi kom, till synes, fram till en lösning och ockupationen avslutades.
Det tråkiga var att vi blev grundlurade. Inget av de löften som gavs av hyresvärden infriades och Husby Träff flyttades till betydligt sämre lokaler, både mindre i storlek och mindre lämpade för verksamhet av det slag som befolkningen önskar ha där.

Vilka länder besökte du?
2012 var inte de många resornas år, men den resa jag gjorde var desto längre. I slutet av året gjorde jag en länge planerad långresa, vandring i Patagonien. Patagonien är ett område som sträcker sig över delar av Chile och Argentina.

Upptäckte du någon ny artist?
Jag kan inte minnas att jag upptäckte någon ny artist. Men jag upptäckte att Chris de Burgh inte bara gjort Lady in red utan även andra låtar värda att lyssna på. Mina favoriter blev A spaceman came travelling och Don’t pay the ferryman.

Vilken var den bästa boken du läste?
Jag läste många böcker under året. Men den jag minns bäst är Kysser månen röd av Eva Seeberg.
En annorlunda bok om kärlek mellan en lite äldre kvinna och en ung man.

Bästa biofilmen?
Jag minns knappt alla filmer jag sett under året, men två filmer vill jag lyfta lite extra.
Callgirl som bygger på verkliga händelser kring Doris Hopp som kallades Bordelmamman och som fängslades i mitten på 1970-talet för att bedrivit eskortverksamhet.
Jag minns mycket väl den här händelsen och även om jag inte minns det så är det högst troligt att jag vid åtminstånde något tillfälle befunnit mig på samma plats som verkligheten utspelade sig. Doris rörde sig ju på inneställena i Stockholm och vid den här tiden var jag ute en del.
Palme som ju också den bygger på verkliga händelser. Jag missade filmen när den gick på bio men ser den nu på TV-play. Jag hade också förmånen att se den förhandsvisas i ett politiskt sammanhang i ABF-huset, men minns inte om det var under våren eller kanske redan under hösten 2011.

Vilken politisk fråga gjorde dig mest upprörd?
Jag blir upprörd hela tiden över politiken som förs i landet. Men naturligtvis upprörs jag av de fullkomligt ohemula vinsterna i välfärden. Här rinner våra skattepengar bort och hamnar på konton utomlands istället för att återinvesteras och förbättra vård, skola och omsorg.

Något annat som gjorde dig upprörd?
Jag blir fruktansvärt upprörd över att större delen av ”vuxenvärlden” struntar i frågor kring integritet och friheten på internet. Det är ingen ungdomsfråga, det är en synnerligen viktig demokratifråga!!!

Vilken händelse gjorde dig mest glad?
Ja, det kan man ju fråga sig. Jag brukar hitta en massa saker att bli glad över i vardagen, men lite speciellt glad blev jag när jag kom hem och hittade en chokladkaka med en handskriven lapp från min son med önskan till mig en om trevlig morsdag och att han älskar mig. Jag fick den på den dag som är mors dag i USA och det blev därför en alldeles oväntad överraskning.

Vilken händelse var mest skrämmande?
Det mest skrämmande var att en av mina nära vänner från förr låg som patient på den avdelning där jag jobbade. Att för varje dag som gick inse att det inte skulle gå bra samtidigt som jag hoppades och bad att hen skulle få leva.

Vad skulle du vilja göra 2013, som du inte gjorde 2012?
Som alltid vill jag hinna göra fler roliga saker, resa mer, läsa mer, se mer film och teater. Träffa fler av mina vänner.
Jag vill också utvecklas mer och lära mig några nya saker. Tänker också engagera mig i lite andra saker och på nya sätt. Vilka kanske kan uppenbara sig på bloggen under året.

Vad gick det mesta av dina pengar till?
Det mesta av mina pengar gick naturligtvis till räkningar, boende och mat. Men min resa till Sydamerika var inte direkt billig den heller.

Vad önskar du att du gjort mera av?
Haft bättre framförhållning!

Vad önskar du att du gjort mindre av?
Skjutit upp saker och varit ute i sista stund. Stressat.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Hade inte en tanke på att fira. Jag jobbade på dagen och på kvällen hade Stockholms läns socialdemokrater för tro och solidaritet ett möte på 68:an om vapenexport. Ett bra och givande möte.
Av en händelse visade det sig att en av mina vänner från Skillingaryd var på besök i Stockholm och vi bestämde att ses på Pyttirian. Det blev en trevlig kväll och hon bjöd mig på cheescake som födelsedagstårta.

Hur firade du midsommar?
Under sommaren bodde jag på Marstrand. På midsommarafton öste regnet ner, men tillsammans med några av mina grannar trotsade vi vädrets makter och tog färjan över till StrandhotelletKoön och åt midsommarbuffé. Riktigt gott och jättetrevligt!

Hur firade du jul?
Jag bjöd min son på julmiddag dagen före julafton eftersom jag skulle jobba julhelgen. Efter maten passade jag på att få hjälp att uppgradera min telefon eftersom jag önskade mig en google-kalender som inte var kompatibel med min telefon utan endast med de nyare modellerna. Det var en bra julklapp, även om jag naturligtvis fick en annan, mer vanlig, julklapp också.
På julafton sov jag länge och tittade sedan på Disneys julafton. Eftersom jag inte har någon TV och SVT bestämt sig för att in te streama i år så fick det bli den version som finns på nätet, det vill säga med de numera bortplockade inslagen.

Hur firade du nyårsafton?
Nyårsafton firade jag på jobbet och kan mer i detalj läsas på Nyårsafton eller Vad är väl en bal på slottet.
Trots arbete så var det en bra nyårsafton.

Berätta om en värdefull läxa du lärde dig 2012?
Om den är så värdefull vet jag väl inte, men jag lärde mig att man inte ska lite på vad ens vänner säger. Bara för att de säger en sak är det inte alls säkert att de menar det.


Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Med list(a)

  1. Pingback: Ålder är verkligen bara en siffra | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *