Ålder är verkligen bara en siffra

Jag har vänner i ett åldersspann mellan 20 och 80-plus. Det är inte så att jag har daglig kontakt med dem alla, inte ens varje vecka eller månad. Men lite då och då och så har vi ju Facebook och vanliga mail förstås.

I början av förra året, i samband med ockupationen av Husby Träff, lärde jag känna en kvinna som var väldigt aktiv där. Hon var pensionär och jag funderade lite på om hon nyss gått i pension, om hon fyllt 70 eller om hon var yngre.
Vi har sedan under året som gått setts lite då och då i olika politiska sammanhang. Men jag har, naturligtvis, inte frågat henne hur gammal hon är. Men i tisdags, på en föreläsning om gentrifiering, säger hon plötsligt till mig något om att hon är 82 och ska fylla 83 i år.
Jag hör, men hör ändå inte, så jag vänder mig mot henne och säger, ”Vad sa du? Du är väl inte 82!” Men jodå, visst är det så!

Jag träffar dem ständigt. dessa människor vars ålder inte stämmer med det liv de lever. Alla dessa aktiva, pigga, raska med höga siffror vad gäller ålder. Lika ofta träffar jag dem, som nyss borde börjar sitt liv, liggande i en säng på intensiven. Ålder är verkligen bara en siffra och säger inte ett dugg om vem man är.

*Jag har skrivit lite om ockupationen i mitt årssammandrag för 2012 om du blir nyfiken på vad det var.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ålder är verkligen bara en siffra

 1. Gunnar skriver:

  Härligt att folk kan leva ett fint liv även efter 80+ jag umgicks med två släktingar som dog 91 och 96 år gamla. Det har fått mig att flytta gränserna högre upp när det gäller ålder. Ser inte längre 80 + som gamla.

 2. Åsa skriver:

  Precis som Gunnar säger; man har fått flytta sina gränser uppåt!
  Men nog tycker jag ålder säger en hel del om vem Du är;
  80- åringen bär ju alla sina åldrar i sig. Så mycket erfarenhet det finns samlat i någon som levt så länge!
  Synen på livet,på tillvaron är givetvis bestående av så många fler bitar hos 80-åringen jämfört med tonåringen.
  Sen är det bedrövligt med de unga Du träffar på i Ditt jobb eller jag träffar i mitt engagemang mot droger som av olika anledningar har det liv de har. Så visst- det finns undantag.
  När de istället borde ha fullt upp med att begå ” misstag”, ändra världen och samla erfarenheter.
  Så nog tycker jag-oavsett man ser på samhället i stort eller den enskilda individen- att ålder rymmer så mycket mer än en siffra.

 3. Frudin skriver:

  Man får göra så gott man kan att må bra och hålla sig aktiv men jag kan ändå inte säga att jag gillar att ansiktet hänger mer och mer, i bland drömmer jag mardrömmar om att jag blir äldre och att jag inte riktigt hänger med i det.
  Fast det kanske mer är åldrande och inte ålder, åldrande är ett helt annat kapitel.
  Vad trevligt att du börjat blogga bilder, blir jätteglad!

 4. Kraka skriver:

  Ålder och åldrande hänger väl ihop. Men det är inte identiska entiteter så det finns helt klart skillnader på ålder och att åldras.
  Visst har man alla sina åldrer inom sig med jag anser att det är mer komplicerat än så vem man är och hur man utvecklas. Kanske hinner jag skriva fler blogginlägg i ämnet eftersom just tid är en sak jag har många tankar om, betydligt fler än tio om man ska travestera en känd bok…

  Jag har bloggat bilder tidigare också, men kanske inte så frekvent. Men det har gått i perioder och just nu är det en bildbloggperiod i mitt liv. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *