Förortskomplex?

Igår var jag på ett sammanträde i Spånga och eftersom jag hade bilen med mig var det nära att svänga upp till Vällingby centrum. Ja, för det heter ju så på vägskyltarna.

Vällingby centrum invigdes 1954 och var då den första stadsdelen i sitt slag, en ABC-stadsdel, vilket innebar att där skulle finnas arbete, bostäder och ett centrum. Vällingby blev internationellt kännt för sin utformning och var mycket omtalat.
Med tiden förföll mycket av bebyggelsen och på 2000-talet gjordes en omfattande renovering. En av byggnaderna, den så kallade K-fem, ritad av Gert Wingårdh, utsågs 2008 till Världens bästa byggnad för shopping på World Architecture Festival i Barcelona.

Vällingby är en av de mest kända klassiska förorterna och borde knappast behöva ha komplex. Jag bodde en gång i Vällingby, det har jag berättat om här, och det är alltid lite speciellt att komma tillbaka dit och gå ett varv även om det mesta har förändrats i Vällingby centrum.

 

Man kallar sig Vällingby city, precis som om man behöver hävda sin mot Stockholms city. Men Vällingby Centrum är absolut en stadsdel som kan stå för sig själv.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *