Intressanta karaktärer – Bokbloggsjerka 26-29 juli

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer. Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

För mig innebär en intressant karaktär oftast någon jag kan identifiera mig med, någon vars liv på ett eller annat sätt liknar mitt.
Eftersom det inte precis kryllar av böcker om intensivvårdssjuksköterskor, eller i alla fall känner inte jag till några, om man inte menar den stora mängd sjukhuslitteratur om sjuksköterskor och läkare som blir förälskade och alla deras fantastiska äventyr. Ett av exemplen på sådan litteratur är böckerna om Syster Ann Barton av Helene Boylston. Det är böcker för unga flickor och jag har läst mängder av dem och måste erkänna att även om jag inte skulle välja en sådan bok idag så sitter en del av akuthändelserna i hjärnbarken och det har hänt att en eller annan lösning på medicinska händelser dykt upp från dessa böcker. Låter kanske inte seriöst, men är väl snarare ett tecken på att författaren gjort en bra research.

Katerina Janouch böcker om barnmorskan Cecilia Lund, som jag nämnt i ett tidigare inlägg, är en karaktär som jag på många sätt kan identifiera mig med.
Visserligen är jag varken barnmorska eller fembarnsmor, men Katerina Janouch har lyckats fånga både de utmaningar man har som yrkesarbetande kvinna och de alldeles speciella utmaningar det är att leva i en värld uppbyggd för dagarbetande när man själv har sitt yrkesliv på natten.

Jag läser också många deckare och uppskattar då speciellt de böcker där författaren, förutom själva kriminalhistorien, lyft fram det dilemma det kan vara att ha skiftarbete och kombinera det med privatlivet, inte minst då i relationer.
Anna Jansson, Åsa Larsson, Elizabeth George, Anne Holt och Ann Rosman för att nämna några av mina favoriter.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Intressanta karaktärer – Bokbloggsjerka 26-29 juli

  1. Gunnar skriver:

    Ja det är spännande med karaktärer i böcker dör författaren lyckas göra dom levande. Som du skriver så kan många av dagens deckarförfattare göra detta. Bland de du räknar upp så tycker jag att Elizabeth George är bäst på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *