Paranoia – Det är närheten mellan fiction och verklighet som skrämmer

Paranoia är en film som av SF beskrivs med texten: ”En ung man som nyligen blivit anställd av ett stort framgångsrikt företag får plötsligt en befordran. Men enbart för att hans chef vill att han skall spionera på sin chefs gamla mentor som sitter på hemligheter värda miljarder.”
Även om det är just precis det filmen handlar om så tror jag att man skulle givit den en mer rafflande beskrivning, för det är lite märkligt att vi bara är en lite klick längst bak i salongen som ser filmen när den visas på Bergakungen mindre än en vecka efter premiären.

Först är filmen lite trög och jag funderar på om det är något slags ungdomsfilm som mest ska handla om sprit och ligg. Men sedan händer det som blir starten på en skrämmande historia. För det är skrämmande med närheten mellan fiction och verklighet. Det är inget i tekniken man använder som inte finns tillgängligt i verkliga livet, men stora etablerade företag gör väl inte så här. I alla fall är det vad jag vill tro att de inte gör. För med senaste tidens massmediala uppmärksamhet på hur stater övervakar oss in i minsta detalj så kan man nog inte längre veta vad ens arbetsgivare gör och hur långt denne är beredd att gå för att skydda sitt företag.

Adam, filmens huvudroll, spelas av Liam Hemsworth och Harrison Ford har rollen som Jock Goddard.
Filmen är sevärd, låt dig inte luras av den missvisande titeln som får en att tänka på något inbillat hot. Adam är utsatt för livsfara, liksom hans vänner, och han är inte det minsta paranoid. Han kämpar för livet, både sitt och sina vänners.

Wikipedia har en utförlig artikel om filmen, men den ska du INTE läsa om du tänker se filmen. Här får vi veta hela handlingen och också hur det går i slutet.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Paranoia – Det är närheten mellan fiction och verklighet som skrämmer

  1. Pingback: Vad är det egentligen som är bäst? | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *