Tankeväckande dramatik – Captain Phillips

Igår var jag och såg Captain Phillips på Bergakungen. Det var en lång film, hela 2 timmar och 14 minuter. När väl filmen kommit igång, vilket den gör ganska snabbt, blev jag helt uppslukad av spänning och handling.

Handlingen bygger på en verklig händelse från 2009*, då containerfartyget Maersk Alabama kapades utanför Somalias kust.
Eftersom det skett en mängd kapningar den senaste tiden var besättningen specialtränade för att hantera kapningar och kaparna, som är helt oförberedda på den reaktionen, tappar snart greppet.

För att rädda sin besättning erbjuder sig kaptenen att vara gisslan tills man gör en utväxling mot en av kaparna som besättningen tagit till fånga. Kaparna följder dock inte överenskommelsen och kapten Phillips blir fast i en livbåt med kaparna.

Det som gör filmen intressant, utöver att den innehåller allt en actionfilm av rang måste ha, är att det framkommer en hel del kring varför kapningarna sker.
Somalia är ett ickefungerande land utan ett fungerande statsmaskineri. Efter att den somaliska kustbevakningen drogs in och kusten blev obevakad kom fartyg från västvärlden och fiskade ut vattnen och fiskarna kunde inte längre leva på fiske. Fattigdomen är enorm och fattiga människor faller lätt offer för organiserad brottlighet. Vanliga fiskarpojkar blir pirater för överlevnaden, men också för mycten om äventyret och de stora pengarna. Allt är bara så tragiskt!

Filmen bygger på den bok, A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea – Somali Pirates, Navy Seals, and Dangerous Days at Sea, som Richard Phillips själv skrev efter dramat.
Det skulle vara intressant att veta hur han tänkte efteråt, hur han såg på händelsen och vad som gjorde att han trots allt återvände ut på havet något år senare. Kanske, kanske inte, ger boken ett svar på de frågorna.
Phillips visar, i filmen, stor medkänsla för den yngsta av pojkarna och lägger om hans sår och säger gång på gång ”Du är bara ett barn, du behöver bara sträcka upp händerna och ge dig så klarar du dig.” Det sker av och till en dialog mellan Phillips och kaparna, men det är tydligt att det är skilda världar och skilda livsvillkor som möts.

*Filmen bygger på en verklig händelse från så sent som 2009, därför blev jag förvånad att jag helt missat den.
Nej, jag har inte missat att det skett, och fortfarande sker, kapningar utanför Somalias kust. Men den här händelsen var enligt uppgift stor i media när den hände och följdes av hela världen.
När jag rannsakade mig och funderade på varför kom jag fram till: Kapningen och dramat skedde i början av april 2009. Precis då hade jag börjat på en ny arbetsplats (Intensiven i Enköping) och var fullt upptagen med att gå bredvid för att lära mig nya rutiner och ännu mer upptagen med att lära känna och interagera med nya arbetskamrater. Troligen läste jag inte en enda tidning och såg inte en enda nyhetssajt under hela april. Det är lätt att bli uppslukad av sin egen värld och sina egna bekymmer/affärer utan att orka bry sig om världen utanför.
Min lilla värld kan i det sammanhanget appliceras på den större världen. För handen på hjärtat, hur ofta reflekterar vi över hur människor i Afrikas fattiga kvarter har det? Är vi inte alla fullt upptagna av att fundera över vad vi ska äta till middag och vem som vinner Idol?

Det här inlägget postades i Film, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tankeväckande dramatik – Captain Phillips

  1. Pingback: Oslagbara onsdag | Kraka

  2. Inga M skriver:

    Ja, det är lätt att vara en moralens väktare när man har en mätt mage och ens barn inte svälter. Man kan gott jämföra vårt system för att motta syrianska flyktingar endast efter en illegal och dyr flyktingväg hit och Lampedusakatastroferna som vi är indignerade över. Båda lagstiftningarna föder illegala och farliga system.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *