Storytel – Den allvarsamma leken

Storytel är en betaltjänst på internet och i mobilen där man kan lyssna på böcker som man antingen laddar ner eller streamar.
Nu  har jag lyssnat klart ännu en bok Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.

Vi känner nog alla ett sådant par, ett par som dras till varann fast de egentligen inte alls är bra för varann. Ett par som ständigt gör varann illa och aldrig riktigt är på samma ställe i relationen.

Den allvarsamma leken handlar om Arvid och Lydia och utspelar sig i ett tidigt 1900-tal. Det finns mycket i handlingen som beror på  det, men allt kan inte förklaras av att det är en annan tid än nu.
Arvid och Laura träffas som unga, men av olika skäl kommer de ifrån varann och träffas igen senare i livet. De inleder då en sexuell  relation och ett av och på-förhållande. Det är ständiga konflikter och de gör illa och sårar varann gång på gång. Man får nästan en känsla av att de båda hämtar energi ur, och tävlar om, vem som kan göra den andra mest ont.

Boken är en klassiker och det är spännande om de ska få varann på slutet. Ska de äntligen lägga ner sina strider och hitta ett sätt att leva samman eller ska de gå åt var sitt håll och få frid i ett annat liv?

Om du inte tycker om att lyssna på böcker finns den som pappersbok och vill du hellre köpa din ljudbok går det också bra. När jag köper böcker gör jag det oftast på Bokus.

Bokomslag Den allvarsamma leken (pocket)

Det här inlägget postades i Böcker, Tell me a story. Bokmärk permalänken.

3 svar på Storytel – Den allvarsamma leken

 1. arvidochlydia skriver:

  Roligt att du lyssnat på boken. 🙂

  Tror du förstår nu varför boken betytt så mycket för mig genom hela livet och varför den är mitt stora ”hatobjekt”. Den är förföriskt inbjudande, spännande och välformulerad. Samtidigt skapar den anledning till reflektion över ens eget liv. Så långt allt gott, men samtidigt avskyr jag hur allt är tillfälligheter och hur mycket slumpen/ödet får spela in i handlingen. När Arvid och Lydia har chansen att själva ta tag i sin relation och kärlek så slarvar de bort möjligheterna av de mest korkade anledningar, precis som så många andra människor gör dagligen i sina liv. I boken får de ändå en sista chans att ställa allt tillrätta, minst hundra år för sent, men tar de denna chans?

  • Kraka skriver:

   Det var lite det jag menade med att man bara kan göra val så länge ingen annans val är inblandade. Det spelar ingen roll hur mycket man väljer någon/något om hen väljer att välja bort. Det gäller ju inte bara i kärlek, det gäller arbete, bostad, vänner… Blir man bortvald så kan man inte välja. Däremot kan jag välja att göra en massa saker med mitt liv så länge det är jag som styr. Men väljer jag på ett sätt så kanske jag utesluter en annan möjlighet.
   Man väljer inte. Jo, vissa saker väljer man, andra inte, och vissa val leder till saker som man kanske inte önskade sig.

   • Louise skriver:

    Här skriver du väldigt kloka saker. Håller med om vartenda ord …
    Blir dessutom ännu mer nyfiken på boken, som jag bara hört talas om men aldrig läst.
    Det kanske är dags nu … 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *