Fel slut – Bokbloggsjerka 23-26 maj

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Har du läst en bok som slutade på ett sådant sätt att du blev rejält besviken? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Böcker slutar ofta på fel sätt, eller i alla fall på ett sätt jag inte tänkt mig. Ibland kommer jag på, efter att funderat ett tag, att det nog ändå var det enda möjliga slutet. Men ännu oftare slutar böcker i ett ickeslut och man undrar hur det ska gå. Det är naturligtvis helt okej om det är en cliffhanger till nästa bok. Men många böcker är inte tänkta att ha en fortsättning och då kan det kännas välidgt jobbigt och ta en hel del energi att fundera kring slutet.
Trots allt brukar böckers slut inte ugöra något stort proble för mig. Jag är ganska snart inne i en ny bok, en ny handling med nya personer och den färdiglästa boken faller mer eller mindre i glömska.

Men det finns en bok, eller egentligen en händelse i en bok, som jag tänker på lite då och då. Trots att det är ungefär två år sedan jag läste boken och händelsen dessutom inte var av överordnad betydelse för bokens budskap.
Kanske är det just för att personen i boken har en biroll, befinner sig på fel plats vid fel tillfälle och för att det som hände var onödigt för bokens helhet. Det kan också vara för att jag identifierar mig med personen utifrån egna arbetserfarenheter. Men jag tänker på henne lite då och då.
Jag vill inte avslöja händelsen eftersom det kan förstöra någon annans läsupplevelse. Istället vill jag rekommendera alla att läsa Två soldater av Roslund & Hellström. Det är en av de mest skakande berättelser jag någonsin läst. Här finns förklaringar till hur gängkrig fungerar, varför så många blir skjutna i uppgörelser mellan förortsgäng och hur det pseudosamhälle, som gängen är, över huvudtaget kan uppstå och leva sitt eget liv medan ”svensson” finns runt omkring. Läser man lite mellan raderna kan man förstå hur bilbränder, som dem bland annat i Husby och Fittja, kan ta fart och inte minst kan man få en inblick i hur en förort fungerar.

Jag vet att i verkliga livet skulle händelsen jag refererar till få precis det slut som den fick i boken. Ändå kan jag inte smälta att det blev som det blev. Även svarta böcker måste kunna få ha ett eller annat lyckligt slut.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fel slut – Bokbloggsjerka 23-26 maj

  1. Freja skriver:

    Jag har läst två soldater och gillade den, men minns inte tillräckligt mycket för att förstå vilken person du syftar på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *