Internationella handduksdagen

Handduksdagen firas den 25:e maj sedan 2001. Den firas till minne av Douglas Adams, en författare som alltför tidigt lämnade det jordiska livet då han bara 48 år gammal dog av en hjärtattack den 11 maj 2001.
Douglas Adams har betytt mycket för SciFi-genren och förutom Liftarens guide till galaxen skrev han bland annat flera avsnitt till serierna Dr Who och Dr Snuggles.
Vid sin bortgång bodde han med sin familj i Kalifornien, men är begravd hemma i London på Highgate cementary.

Ett citat från kapitel tre i Douglas Adams bok Liftarens Guide Till Galaxen beskriver hur viktig handduken är:

”En handduk, står det, är utan all konkurrens det mest användbara föremål den instelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde – man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden i Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser så starkt över Kakrafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser eller mot en blick från den Dreglande Dånfinken på Traal (ett osannolikt enfaldigt djur; det tror nämligen att om du inte kan se det, kan inte det se dig – ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.

Å andra sidan, och det är än viktigare, kan en handduk ha ett oskattbart psykologiskt värde. Om till exempel en kloss (kloss = fastboende; icke-liftare) upptäcker att en liftare har en egen handduk tror han av någon anledning automatiskt att liftaren också innehar tandborste, tvättlapp, tvål, en burk med skorpor, fältflaska, karta och kompass, snören, myggspray, regnkläder, rymddräkt, etc, etc. Det blir då så mycket lättare för klossen att låna liftaren någon av dessa eller ett dussin andra artiklar som han händelsevis råkat ”förlora”? Klossen kommer att tro att en man som kan lifta kors och tvärs genom galaxen, leva som fåglarna på marken, kämpa mot dåliga odds och ta sig fram, men ändå vet var han har sin handduk, en sådan man är någonting att räkna med.”

 

*Fakta från Svenska wikipedia. Bilden tillhör mig, fotad på Highgate cementary mars 2014. Klicka på bilden så blir den större!

Det här inlägget postades i Böcker, Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Internationella handduksdagen

 1. Bosse lidén skriver:

  Där fick jag lära mig något nytt.

 2. Bara hittepå skriver:

  Jag lärde mig också något nytt! Glad handduk!

 3. Ingrid skriver:

  Det finns visst dagar för nästan allting. Den här hade jag aldrig hört talas om tidigare.
  Ha en fin försommarvecka!
  Kram

 4. Pingback: Inte vilken måndag som helst | Kraka

 5. Pingback: Handduksfirande i efterskott | Kraka

 6. Pingback: Fem en fredag v.39: Månadsskifte | Kraka

 7. Pingback: Vårmiddagen för församlingens anställda och förtroendevalda | Kraka

 8. Pingback: Vila, röstning och tårta | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *