Fem en fredag v.39: Månadsskifte

Fem en fredag är ett bloggtema hos elsamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elsamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Vad tycker du om oktober?
 2. Vilken tid går solen upp där du bor och hur påverkar det dig såhär års?
 3. Hur ser du till att få tillräckligt med frisk luft och motion under dessa månader med dåligt väder?
 4. Om vi inte pratar väder, vad är det bästa och värsta med hösten?
 5. Den 4 oktober är det kanelbullens dag! Vad skulle du vilja har en egen dag om du fick välja?

1. Oktober kan vara en riktigt trevlig månad. Det är helt beroende på vädret. Jag älskar de soliga dagarna, höstens färger och att vara ute i naturen.

2. Att det är lite av en ”ickefråga” för mig kan illustreras av att jag var tvungen att googla för att få svar. Imorgon ska den gå upp 06:48.
Så länge det är ljust någon gång under mitt vakna dygn är jag glad. Det är fortfarande ljust när jag åker hem från jobbet, slutar 07:30. Den tiden då det är mörkt både när jag åker till jobbet och hem är tråkig. Det finns ju också en tid då det är nästan mörkt hela dagarna trots att jag är ledig. De där mulna vinterdagarna då solen inte visar sig.

3. Det där med frisk luft blir det nog lite si och så med periodvis. Är det kallt, regnigt, och framför allt, halt föredrar jag badhuset och gymmet.

4. Det bästa med hösten är att sommaren är över på jobbet. Vi är åter (förhoppningsvis) full personalstyrka. Sommar i vården är den mest slitsamma tiden på året.

Det sämsta är förkylningarna och risken att bli smittad så fort man vistas i folksamlingar, till exempel kollektivtrafiken.

5. Det finns ju redan dagar för det mesta. Förutom en del av de officiella högtiderna firar vi också:

Tilltalsnamnsdagar, Monika och Fredrik
Internationella sjuksköterskedagen. Firas av sjuksköterskor i hela världen på Florence Nightingsgales födelsedag 12 maj.
Handduksdagen. Firas 25 maj. Jag har skrivit ett ingående blogginlägg om den dagen så klicka på länken om du vill veta mer.
Pajdagen, pi-day.  π  är ju ungefär 3,14 och firas 14/3. Den kallas också internationella matematikdagen. Eftersom π uttalas paj på engelska så är det en dag då man bör äta just paj. Jag råkar dessutom ha en namnsdag just den dagen, men inte ett tilltalsnamn.

Men jag tror jag ska följa Ingrids exempel och välja en dag för min favoriträtt, sillbullar med korintsås. Sillbullens dag.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Fem en fredag v.39: Månadsskifte

 1. Ingrid skriver:

  Sillbullar med korintsås!
  Nej, det är ingen favoriträtt hos mig. Jag minns att mamma gillade det och hon brukade alltid köpa med sig en extraportion när det serverades på hennes jobb.
  Kram, Ingrid

 2. Elisa skriver:

  Sillbullar! Njä, lät inte som en dag jag tänker fira i så fall. 😉
  Förstår att sommaren är slitsam. Skönt att gå tillbaka till ordinarie styrka!

 3. Znogge skriver:

  ”Sillbullens dag”! Tja, varför inte 😀 Själv vet jag inte vad jag skulle välja men förmodligen ”pizzans dag”. Något säger mig att den säkert redan finns. Kan tänka mig att det kan vara skönt när ordinarie personalstyrkan är tillbaka.

  Kram och ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *