På bettet

Jag fick något slags bett när jag var ute och reste. Egentligen kan det vara vad som helst, men eftersom jag inte vill ta några risker passade jag på att konsultera en av mina favoritdoktorer härom natten.

Enligt olika vårdcentralssajter ska man behandla rodnader som är större än 5 centimeter i diameter. Detta just för att det inte är helt säkert att man alltid får den typiska erythema migrans. Man brukar också få någon typ av sjukdomskänsla och när doktorn frågade sa jag att det hade jag ju inte haft. Men… nu minns jag. En kväll, då vi hade haft en ovanligt tuff vandringsdag fick jag frossa och mådde riktigt dåligt. Jag tolkade det som en överansträngningsreaktion och åt snabbt min middag, drack varmt te och la mig. Nästa dag mådde jag som vanligt. Lite ont här och där har man ju alltid när man gör långa vandringar flera dagar i följd.

Det påstås att det inte finns några fästingar som biter människor på Kamchatka, de som finns biter bara djur. Samtidigt läste vi någonstans att man inte ska vara rädd för fästingbett eftersom det finns ”bra och effektiva salvor” att få tag på i städerna.
Att behandla fästingbett med salva är naturligtvis nonsens och då kan det vara felinformation att inga fästingar skulle bitas också. För varför skulle de inte göra det? Min mage som är så rund och god… 😀

Precis så här såg det ut plus att det kliade förfärligt och fanns en liten svart prick i mitten. Nu äter jag lite medicin för säkerhets skull. I tidigt stadium är det en lätt sjukdom att behandla. Obehandlad kan den ge massor av problem, i åratal till och med.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på På bettet

 1. Piedra skriver:

  Jag gick ett drygt halvår med borrelia en gång. Märket på huden såg inte alls ut som den typiska rodnaden så det dröjde länge innan jag sökte läkare. Feber och så brukar jag få av och till av stress och överansträngning så det var inget jag tänkte på. Bättre att ta det säkra före det osäkra. Kram!

  • Kraka skriver:

   Ja, det är alltid bättre att vara ute förväg när det gäller vissa sjukdomar som borrelia. All erfarenhet säger att det vid tidig behandling av borrelia räcker med de allra enklaste formen av penicillin.
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Jag känner igen det, för jag hade borrelia förra sommaren! (Fast erythema migrans fick jag googla på, hade ingen aning om vad det var)
  Hoppas att du blir bra av penicillinet.
  Kram, Ingrid

 3. Arvid och Lydia skriver:

  Bra att du tar det säkra för det osäkra… Inte roligt alls om du blivit biten.

  När kommer bilderna och berättelserna? 🙂

  • Kraka skriver:

   I september, när jag har tillång till mitt bredband. Det är jättejobbigt att ladda upp mer än enstaka bilder med så här låg hastighet. Förresten är den extra låg just nu eftersom jag förbrukat månadens 6 GB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *