Guardians of the Galaxy – Den eviga kampen mellan gott och ont

Var på bio igår tillsammans med min son. Valet av film var lätt, vi ville båda se Guardians of the Galaxy. Att filmen strulade till sig på slutet gjorde inget. Vi fick både chans att se slutet då de laddat om sina maskiner, eller vad de nu gör, och en ersättningsbiljett att se film för inom en månad. Trodde verkligen inte att filmavbrott kunde hända i den digitala världen. Att film gick av förr hände ju annars, om inte ofta, så i alla fall då och då.

Filmens huvudperson Peter Quill (spelad av Chris Pratt) stjäl en boll från skurken Ronan. Det är inte vilken boll som helst och ett krig utbryter.
Peter, som kallar sig Star-Lord, får oväntat hjälp av Rocket, en vapengalen tvättbjörn (röst Bradley Cooper), Groot, en trälik humanoid (röst Vin Diesel), den gåtfulla Gamora (spelad av Zoe Saldana) och den hämndlystne Drax the Destroyer (spelad av Dave Bautista). Tillsammans bildar de teamet Guardians of the galaxy.

Filmen handlar om den eviga kampen mellan det onda och det goda. Trots det allvarliga temat är den enormt underhållande och ger upphov till många spontana skratt. Musiken ger en underbar nostalgikick för oss som var med på den tiden då musiken låg på listorna.

För mig som just kommit hem från en fyra dagars pilgrimsvandring med temat frid och fred var parallellerna tydliga. Att söndagens texter är hämtade ur Uppenbarelseboken gör dem än tydligare. ”I am groot” säger humanoiden gång på gång i filmen. ”Jag är Herren” säger Gud på många ställen i Bibeln.
Det är det den här genren alltid handlar om, inte nödvändigtvis med en koppling till Bibeln, men alltid till kampen mellan det onda och det goda. Vem som vinner i vår värld, den vi lever i här och nu, bestämmer du och jag. Det beror på vilken kraft vi matar.

Det här inlägget postades i Film, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

2 svar på Guardians of the Galaxy – Den eviga kampen mellan gott och ont

  1. Rosamund skriver:

    Ja du Monika kampen mellan det onda och det goda känns väldigt påträngande just nu med tanke på hur det ser ut i världen…. Jag tycker det onda kryper allt närmare ens egen lilla sfär……

    • Kraka skriver:

      Världen är rörig. Det behövs en skvätt verklihetsflykt ibland, till exempel en film på bio… ”I am Groot”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *