Livets palindrom

Människan är en social varelse och det är få, om ens någon, som vill vara ensam. Inte hela tiden i alla fall.

Vi behöver vänner, någon som står oss extra nära och familjeband. Den som saknar familj kan bygga andra relationer som då utgör den där extra närheten som en familj gör. Eller borde göra.

När vi lär känna nya människor, oavsett sammanhang, vill vi göra gott intryck och visa oss från vår bästa sida. Vi vill också att den andra ska tycka om oss, tycka vi är trevliga och en bra människa. Vad nu en bra människa är?

Vi har alla hemligheter, saker vi inte vill torgföra offentligt. Vi har tillkortakommanden, problem och funderingar som inte alltid får oss att framstå till vår fördel. Naturligtvis berättar man inte allt vid det första mötet, kanske inte ens på det tionde. Men vartefter man lär känna varann blir man mer och mer öppen och utväxlar förtroenden. Det är det som är grundbulten i en relation. Både i vänskapsrelationer och dem som handlar om förälskelse och kärlek.

Det finns inget så förödande för relationer, oavsett vänskap eller kärlek, som att bit för bit märka att något inte stämmer. Att ha den där malande känslan av att hen inte berättar som det är, hen slingrar sig och hittar på saker som verkar underliga.
Man blir först förbryllad, sedan ledsen och undrar vad det handlar om. Man känner sig också kränkt, kränkt därför att den andre verkar tro att man är så dum att man går på lögnerna och påhitten. Samtidigt vill man inte tro att det är sant, man försöker övertala sig själv att det bara är inbillning.

Vartefter bryts känslorna ner, man tycker mest att det är obehagligt och vet inte hur man ska orka ställa frågorna man måste få svar på. Men det måste man. I alla fall om man vill ge relationen en chans. Även om svaren är obehagliga så kan det vara så att relationen ändå är värd att arbeta med. Man måste ta ställning till på vilket sätt det påverkar ens eget liv och om man vill och kan leva med det. Sedan får man utgå därifrån.

Det finns ett ord, en palindrom, som är det allra viktigaste i alla relationer. En palindrom är ett ord som kan läsas från båda hållen och precis så är det med TILLIT. Litar man inte på varann ömsesidigt så kommer relationen att brytas ner. Hur fort det går är bara en fråga om känslighet och överseende med bristen på tillit. Utan tillit har en relation aldrig en chans i långa loppet.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Livets palindrom

  1. Lollo skriver:

    Kloka ord! Kunde inte sagt det bättre själv … 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *