Demokratiunderskott

Så var det då dags för årsstämma i bostadsrättföreningen. Vi är en stor förening, 543 lägenheter. Jag tror vi var 47 röstberättigade på plats, vilket utgör cirka 8,7 procent. Ofattbart! Viktiga frågor och så få som bryr sig, så många som låter andra bestämma. Demokratiunderskottet blir enormt när så få är närvarande!

Förra året fick vi en ny ordförande, jag var inte där då. Jobbade på Västkusten. förra hösten. Måste säga att han gjorde ett sällsynt dåligt intryck. Flamsade och läckte konfidentiell information. Oprofessionellt!
Annars har vi en ekonomiskt välskött förening, vilket ger en del trygghet. Föreningen kan betala sina räkningar och det finns pengar för oförutsett.

En handfull motioner, de flesta helt okej och kunde röstas igenom enligt styrelsens förslag. En av de boende, en kvinna, vill att rökning ska förbjudas och att föreningen ska bedriva en kampanj mot rökning och dem som röker. Trots att jag själv inte röker hade jag förberett en reservation om hennes förslag röstades igenom. Det gjorde det, så snabbt att många nog inte ens förstod vad som röstats fram. Jag lämnade in vår reservation. Så länge inte rökning är olagligt ska det inte förbjudas att röka utomhus. Inte ens i en bostadsrättsförening. Hon ville också att man skulle plocka bort askkopparna på gården, men det röstades ner. De flesta vill inte ha fimpar slängda överallt, som det var innan askkopparna sattes upp.
Det bor många udda människor i föreningen och varje år är det minst en motion som är helt åt skogen. Minns ett år när en man skrivit en motion om att vi borde byta namn till Gräddhyllan så de som skulle köpa lägenheter inte skulle märka att de ligger i Husby. Han fick dock inte igenom sitt önskade namnbyte och under behandlingen av motionen frågade jag hur han hade tänkt dölja var vi bor. Skulle han möjligen ta dit spekulanter med förbundna ögon nattetid? Ja, ni förstå nog varför jag behöver bo på annan ort ibland och vila upp mig från galenskaperna här hemma. Här är det inte bara internettroll, här är trollen på riktigt.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

4 svar på Demokratiunderskott

 1. Ingrid skriver:

  Det där med dålig uppslutning känner jag igen från vår föreningen. Den är i och för sig inte speciellt stor, vi har 51 lägenheter, men uppslutningen på årsstämman beror helt på vad vi bjuder på. Inleds den med förtäring kan det komma en 10-20 stycken, men innan mötet börjar smiter större delen av dem iväg.
  Nu har vi haft ett par extrastämmor under hösten för att rösta igenom nya stadgar och på den senaste stämman var det vi i styrelsen och två personer från en lägenhet närvarande.
  Rökningen diskuteras här också och man vill att det ska bli förbud att röka på balkongerna. Vi får väl se om någon lämnar in någon motion om det till årsstämman som vi brukar ha i början av april.

  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det är väl ett generellt problem att uppslutningen på årsmöten är så låg. I vår brf får alla en lott som sedan dras i slutet. Är man inte på plats då får man ingen vinst. Det brukar vara fina vinster, stora hinkar/korgar med exklusiva matvaror. Tre personer vinner. Dock har jag aldrig vunnit något. Inte min son heller.
   Den här kvinnan, som motionerat, vill dels ha rökförbud på balkongerna dels att det ska vara förbjudet att röka ute på gården. Hon tycker att föreningen ska förbjuda rökning inom området för att dels hjälpa de som röker att sluta dels visa att man inte ger sitt stöd åt rökare. (Just de sakerna stod inte i motionen, men hon var där och höll ett antirökarfanatiskt anförande).
   Fortare än en gris blinkar hade hon fått igenom att styrelsen ska utforma och bedriva en kampanj mot rökning och rökare. (Det var en del av motionen).
   Jag som inte röker, tycker att det är skönt att eventuella rökande gäster kan gå ut och röka, eller röka på balkongen. Dessutom tycker jag inte att det är en bostadsrättsförenings sak att bedriva den här typen av kampanjer. Det finns så mycket annat de kan lägga ner sin kraft på. Dessutom finns det en dom, jag tror till och med på HD-nivå, där man slagit fast att man inte kan förbjuda rökning på balkonger eftersom de tillhör lägenheterna.
   Möjligen kan man väl förbjuda rökning på gården, det finns i alla fall inte några rättsliga prövningar som jag känner till (ännu). Frågan är väl också om man kan kräva att den som köper en lägenhet är ickerökare. Det finns ju privata värdar som gör det. Jag är ingen jurist så jag vet inte.
   Däremot har man blivit tvungen att ta bort kravet på att alla måste ha en fast anställning för att få köpa lägenhet. Det är inte juridiskt tillået att ställa sådana krav. Man kan bara kräva att den som köper kan betala.
   När jag köpte min sons lägenhet för dryga 10 år sedan var jag anställd på ett bemanningsföretag. Jag bad dem säga att jag hade en fast anställning, annars hade jag inte fått köpa. Däremot var banken inte ett tugg intresserade av mina anställningsförhållanden eftersom de har lägenheten som säkerhet.
   De tvar tack vara att jag hade en schysst arbetsgivare som ljög åt mig när de ringde och kollade som gjorde att jag fick köpa. Landstinget skulle ju aldrig göra så. Dessutom var det för 10 år sedan de ringde och kollade, de senaste åren har de krävt arbetsgivarintyg på fast anställning.
   Nu är det borttaget. Troligen har någon överklagat och de har fått backa eftersom det är olagligt. Jag har inte haft en fast anställning sedan 1998-06-30. Det är inget problem i sak, det finns hur mycket jobb som helst. Jag har valt bort fast anställning (som ju egentligen heter tillsvidareanställnin) för att kunna leva det fria liv jag gör.

   Ha en fin helg!
   Kram

 2. Bosse Lidén skriver:

  Här var det årsmöte igår. Vi är bara 20 lägenheter i föreningen. Lite mer hanterbart. Min fru är sekreterare. Helgkram Bosse

  • Kraka skriver:

   Det är nog betydligt lättare med små föreningar. Man känner varann, eller känner igen i alla fall.
   Här bor som du förstår både bra och dåligt folk, 543 lägenheter är mycket. Många har massor av folk som ränner ut och in och man vet aldrig vem/vilka man kan släppa in trots att föreningen k r ä v e r av oss att inte släppa in någon som är obehörig. Vi har låst dygnet runt med ”taggar” att öppna med. Alltså varken nycklar eller koder. Antal ”taggar” i varje familj är begränsat. Man fick 3 atycken och kunde sedan köpa 2 till. Men en del invandrarfamiljer är ju ur många som helst med släktingar som kommer och går. Finns inte en chans att veta vem som är boende och vem som är på besök.

   Ha en fin helg!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *