Sa och sa… Det var ju MIN julafton (2014-12-24)

Redan när jag gick hem på natten hade det börjat blåsa och snöa och det kom en hel del ny snö under natten.
Jag satt uppe någon timme eller ett par och lyssnade på bok, drack kaffe och åt sill och potatis. Jag var hungrig efter många timmars arbete och bara ett par knäckemackor. Ville njuta av lugnet och stillheten trots att jag skulle upp tidigt. Det är något speciellt med tända ljus i mörkret.

Jag var sjukt trött när klockan ringde, men släpade mig upp. Vi skulle ha Felles morgenmad (gemensam frukost) på jobbet och det ville jag ju inte missa. De som bor här eller har anhöriga på besök fick ha dem med sig.

Det var trevligt att fika tillsammans i personalrummer, speciellt som jag var ledig oc hdärför inte behövde ha bråttom tillbaka till min patient.

Klockan 10.00 skulle Julemanden (Tomten) komma till helikopterplattan och alla gick ut. Det var fullt med folk både på sjukhusets balkonger och utanför.Alla väntade.
Till sist kom Tomten och när rotorbladen stannar rusade alla barn, och en del vuxna, fram och man såg inte mycket av Tomten. Men jag hade i alla fall sett honom vinka inifrån helikoptern.

Efteåt gick E och jag hem till mig och drack kaffe och åt knäckebröd med salami. Vi bestämde att hen skulle komma till mig vid 21.30 och att vi sedan skulle gå till kyrkan tillsammans.
På eftermiddagen lagade jag lunch, spagetthi och köttfärssås, och hällde upp ett glas vin. Det blev ingen skinka för mig, ingen julmat överhuvudtaget. Anledningen var att jag börjat inse att jag hade alldeles för mycket mat kvar och därför inte skulle behöva handla ytterligare matvaror. Jag skulle ju inte vara kvar så länge till, bara en och en halv vecka. Men det är minsann inget fel på min hemlagade köttfärssås som jag har i frysen!

Medan jag åt fick jag ett sms med julhälsning från Frudin som var på jobbet. Jag önskade också henne en God jul och skickade en hälsning till kollegorna därhemma. Det känns bra med goda vänner som skickar hälsningar och tänker på en när man är långt bort.

Efter maten insåg jag hur trött och sliten jag var av mina två aftenvagter (kvällspass) och sedan en sjukt tidig morgon. La mig därför en stund för att vila och se om det var något sevärt på TV:n. Lite dansk jul typ…

Jag somnade och missade början på Disneyprogrammet, samma som vi har hemma. Jag visste inte att man har det i Danmark också, hade jag vetat hade jag sett till att vara vaken.
Fortsatte sedan att se på TV och såg olika program, bland annat hur man pyntar sitt juulbord och hur man lagar till en del läckerheter. TV-kockar verkar vara lika populärt i Danmark som hemma.

Det blåste upp mer och mer, blev snöstorm och jag kände mig lite orolig inför kvällens utflykt till kyrkan. Men jag var fast besluten att ta mig dit trots allt.

Det var lite trist framför TV:n att inte ha några köttbullar, ingen Jansson, ingen sill eller annat gott att plocka ihop på en tallrik. Men jag gjorde lite pasta igen, dock utan köttfärssås. Nöjde mig med ketchup den här gången.

Jag klädde mig så jag var färdig lagom tills E kom. Det gäller att vara varmt klädd när man ska ut i ovädret. Men det var faktiskt helt okej när vi kom ut, det är kallt men inte så fuktigt och då känns inte kylan så mycket.

Vi pulsade genom snön ner till centrum och sedan vidare till kyrkan. Vi kom dit alldeles för tidigt, dte var en hel timme tills det skulle börja, men vi fick komma in och vänta. Under tiden passade vi på att ta lite foton. Det fanns ett par fina votivskepp och altaret var vackert.

Det var en ganska enkel gudstjänst, jag hade förväntat mig att det skulle vara en midnattsmässa. Men det var fint ändå. Texterna lästes på både danska och grönländska.

Efteråt var det bara att gå hem, allt var stängt i stan. Vi hade båda kunnat tänkt oss att gå någonstan och äta något, kanske ta ett glas öl. Men det lät sig inte göras.
Vi hade sällskap till sjukhuset, vi bor båda nära men på varsin sida. Jag passade på att gå nära sjukhusbyggnaderna och kolla min mail och lägga upp en bild från kyrkan på Facebook. Sedan gick jag hem genom snöiga gator. När jag kom hem var julaftonen slut och det var redan juldagen.

016

 

Helikoptern med Tomten har just landat

 

 

 

018

 

Det blir snabbt folksamling för att ta emot Tomten när han kliver ut

 

 

20141224_114605

 

Tomten
(Foto: E Halvors)

 

 

 

 

029

 

Vor Frelsers Kirke

 

 

019

 

 

Alternativ julmiddag, spagetti och hemlagad köttfärssås. Ett glas rött förstås.

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Sa och sa… Det var ju MIN julafton (2014-12-24)

  1. Pingback: Den ultimata jullistan | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *