Återträff med tankeutbyte i Olav och Ingegerds spår

I somras var vi en grupp från Kista kyrka som reste till Trondheim för att vara med under Sankt Olovsdagarna. Den resan är en av alla de saker som jag aldrig hann blogga om.
Olav Haraldsson var son till Olof Skötkonung. Olav, som kallas Olav den helige, var den som införde kristendomen i Norge. Han dog i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030. Han är Norges nationalhelgon och firas årligen under Olsmässodagen den 29 juli och dagarna omkring.
Det är konserter, olika gudstjänster och slutligen en stor högmässa i Nidarosdomen, I Sticklestad uppför man ett spel om Olav och hans liv. En fantastisk upplevelse som jag vill rekommendera alla att se.

En annan av de saker som jag inte bloggat om är den fyra dagar långa vandringen då vi invigde Ingegärdsleden, en led som går mellan Storkyrkan i Gamla stan, Stockholm, och Uppsala domkyrka. Invigningsgudstjänsten var i Mariakyrkan i Sigtuna.

Olav och Ingegerd var kära i varann, men Sverige och Norge låg i krig och Ingegerds pappa, Olof Skötkonung, satte stopp för ett bröllop mellan Olav och Ingegerd.
Men de båda förblev vänner hela livet och när Olav insåg att det kunde gå illa för honom då det drog ihop sig till stridigheter, skickade han iväg sin son till Novrogod där Ingegerd bodde tillsammans med sin ryske man Jaroslav Vladimirovitj. Hon tog hand om Olavs son, själv födde Anna tio barn.

När Jaroslav dog och Ingegerd blev änka gick hon i kloster och tog sig namnet Anna. Det är hon som är den ortodoxa kyrkans helgon Anna av Novgorod.

I onsdags kväll hade vi en återträff hemma hos en av oss som var med till Trondheim och som också var med på invigningsvandringen. Vi åt god mat, tittade på bilder från de båda aktiviteterna och delade våra tankar från resan.

042

 

 

 

 

 

043
044

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Återträff med tankeutbyte i Olav och Ingegerds spår

 1. Gunnar skriver:

  Vilken intressant historia! Jag vet inte så mycket om den tiden men visst var väl Olof Skötkonung en av de första kristna i Sverige?
  Jag har varit en gång för många år sen i domkyrkan i Trondheim. Det var ca år 1965 och jag minns att det pågick stora renoveringsarbeten på kyrkan då.

  • Kraka skriver:

   Absolut riktigt! Han var den första sveakonung som döptes och han bidrog i hög grad till att Sverige kristnades.
   Jag tycker att det är så fantastiskt att Ingegerd och Olav Haraldsson höll kontakt hela livet. De sågs aldrig igen, men ändå… Det fanns inget internet, inga mail, inget Skype. Bara brev som fraktades landvägen och det är långt mellan Norge och Novgorod, även om det inte ligger så väldigt långt in i Ryssland.
   Nidarosdomen är fantastisk, oavsett om man är troende eller inte. Åk dit och titta på den! Dessutom är stan riktigt trevlig och det är ju inte alltför långt till Trondheim trots allt. Inte i modern tid.
   Spelen i Sticklestad bör man inte missa, de beskriver det historiska händelseförloppet och är dessutom en spektakulär upplevelse. 🙂

   Intressant om Ingegerd: http://historiska-personer.nu/min-s/pf1f25fd9.html

 2. Olov skriver:

  I sommar finns det musikaliska vandringar längs St Olavs leden på svenska sidan. Mer berättelser om Olav och Ingegerd ingår. Sök på musikalisk vandring St Olav så dyker det upp möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *