Finns det något rum för mig?

Det finns en husvisning som jag absolut inte vill missa om jag kan undvika det. I år var det nära att jag inte hann, men jag hade tur och var där sista dagen.

Varje år arrangerar Arkitekturmuseum en tävling med pepparkakshus. Det är tre katergorier som tävlar:

 • Arkitekter, formgivare och bagare
 • Upp till 12 år
 • Alla andra som bakar

Det är alltid ett tema för tävlingen och 2014 års tema var formulerat så här:

Årets tema för ArkDes pepparkakstävling går under rubriken Rum för alla!
För första gången i världshistorien bor fler människor i städer än på landsbygden. Städerna växer snabbt, och till Stockholm flyttar motsvarande två busslaster med människor varje dag. Hur ska vi bygga så att alla får rum att bo och leva tillsammans? Vilka platser behövs för att barn, unga, vuxna och gamla ska trivas i staden? Finns det rum som saknas i dagens städer men som borde finnas?

Det fanns många olika slags hus att se, men det var förvånande många som hade byggt kyrkor. På små skyltar motiverade de att kyrkan skulle erbjuda ett hem för alla. Det fanns också ett hus där alla fem världsreligionerna var representerade och ett Folkets hus.

Att man valt att tolka årets tema på det sättet förvånade mig en hel del. Ett tidigare år var hemlöshet tema och då skulle jag lättare förstå tolkningen att kyrkan och det religiösa rummet skulle vara en plats där alla erbjöds rum. Samtidigt är jag glad för att så många ser kyrkan och Folkets hus som platser för människor. Det ger hopp om att det finns en vilja till det kollektiva och till solidaritet.

Det fanns en hel del höghus med kreativa lösningar med trädgård på taket och liknande. Men jag hade gärna sett fler idéer om hur man ska förändra staden för att den kan bli en plats där alla får plats – både rent fysiskt men också själsligt och andligt.

001

 

 

 

 

 

003

004

 

 

 

 

 

005

006

 

 

 

 

 

 

009

011

 

 

 

 

 

012
014

 

 

 

 

 

 

015

016

 

 

 

 

018020

 

 

 

 

 

 

022
024

 

 

 

 

031

Ovanstående bilder är bara ett axplock bland alla de hus som fanns att beskåda. Nu är det försent att se 2014 års hus, men i början av december hoppas jag att det finns en ny utställning. En dag ska jag lägga tid och energi på att bygga ett av de utställda husen. Kanske inte i år, kanske inte nästa år, men en dag när tiden räcker till…

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Finns det något rum för mig?

 1. Ingrid skriver:

  Vilka fantastiska pepparkakshus!
  Jag som aldrig försökt mig på att göra ett är enormt imponerad.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, visst är de fantastiska! Det är så roligt att gå på den här, årligen återkommande, utställningen och se hur de som bakat tolkat temat. Den brukar öppna i början av december och pågå fram till Trettonhelgen. I år var sista dagen den 7:e januari och jag hann precis.
   Jag blev förvånad över att så många byggt kyrkor. Jag skulle tolkat temat på ett annat sätt där fokus skulle legat på hur alla människor ska få plats utan att vi åste offra grönområden.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *