Studiebesök på BB Sophia

Det är inte varje dag jag har möjlighet att besöka en BB-avdelning och bli visad runt. Men som av en händelse har jag en god vän som jobbar som anestesiläkare på BB Sophia och fick därför förmånen att göra studiebesök och bli visad runt överallt, även inne på operationssalarna. Jag fick möjlighet att se vilken utrustning de har, vilket slags övervakning och hur välordnat det är.

Det var en stor överraskning för mig att man har två operationslag 24/7, det vill säga hela dygnet varje dag i veckan. Man har personal för att göra kejsarsnitt urakut om det behövs och sedan intensivvårdsövervaka den nyblivna mamman efteråt. I media har man bland annat kritiserat att det inte finns någon regelrätt intensivvårdsavdelning, men som jag ser det är det en fördel att få intensivvård på en avdelning som helt saknar infekterade patienter, patienter med öppna bukar och allehanda andra smitthärdar.

En annan överraskning var att man har en neonatalavdelning, man kan med andra ord på ett professionellt sätt ta hand om för tidigt födda barn. Eftersom man inte har tillstånd att förlösa före vecka 35 föds många neonatala barn på andra sjukhus och transporteras sedan till neonatalavdelningen på BB Sophia.

Något som imponerade stort på mig (och då ska man veta att det är svårt att imponera på mig som sett så många olika sjukhus och avdelningar) var den hypermoderna blodhanteringen.
Inne på operationssalen har man en blodkyl med alla typer av blod. Man har sedan en direktuppkoppling till blodcentralen på Karolinska sjukhuset och kan på så sätt få en blodbedömning som är lika säker som om man hämtade blodet på blodcentralen. Man får på så sätt en snabb och säker tillgång till blod då det behövs.
Det här systemet är det första i Sverige och är en kanadensisk uppfinning. Så skulle jag önska att man hade på alla mindre sjukhus så man slapp vänta på blodtransport när det är bråttom.

Appropå uppkopplingar så är hela avdelningen försedd med ett trådlöst övervakningssytem och man har full kontroll på mammorna oavsett om de befinner sig i förlossningsrummet eller vilar ut efteråt i familjerummet.

Alla mammor som vill kan föda på Sophia BB. Det är alltså ingen privat lyxvård som man betalar för ur egen ficka utan finansieras på precis samma sätt som andra förlossningar i Stockholms landsting.

20150307_124326

 

Barnakutvagnen, inte bara vacker, den innehåller allt man kan behöva i en akut situation med ett dåligt barn.

 

 

 

 

20150307_125006


Transportkuvös, ordentligt utrustad för övervakning, medicinering och andningshjälp.

 

20150307_124738
En skön dubbelsäng för de nyblivna föräldrarna. Men det är inte vilken säng som helst, det är en sjukhussäng med alla de funktioner man kan behöva om något akut skulle inträffa.

 

20150307_124903

 

 

Här kan baby sova varmt och gott. Babysäng med värmebädd.

 

 
Sammanfattningsvis är mitt intryck att på BB Sophia kan varje mamma känna sig trygg. All personal har specialistkompetens, utrustningen är modern, i många fall modernare än på de flesta andra förlossnings- och BB-avdelningar. Det är nära till både intensivvårdskompetens och neonatalvård och jag skulle inte tveka en sekund att föda barn där om det hade varit aktuellt.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Studiebesök på BB Sophia

 1. BP skriver:

  Har också en kompis som jobbat på Sophiahemmet – som konsult. Har hört talas om BB Sophia på en blogg som jag följer – en barnmorska som jobbar på Karolinska. Många av hennes kollegor flyttade just till BB Sophia som betalar betydligt högre löner än Karolinska.
  Kul att se lite ”inside biler här hos dig å du – tack för titt-in hos mig:-)

  • Kraka skriver:

   Jag har jobbat på Sophiahememt dels på en av deras kirurgavdelningar dels som inhyrd på Bariatric´s avdelning där man vårdar dem som gjort gastric bypas.
   Men att få en så grundlig genomgång av en BB- och förlossningsklinik tillhör inte det vanliga i mitt liv eftersom jag inte är barnmorska. Jag blev glatt överraskad när jag såg hur välorganiserat allt var.

   Du är välkommen tillbaka till min blogg när du vill. Det är lite blandad kompott från mitt liv och vardag. Jag tittar in hos dig igen.
   Ha en fin söndag!

 2. Pingback: Lördag stundar helgen till | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *