Människa eller maskin – The imitation game

Förra torsdagen var jag och min son på bio och såg The imitation game med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.
Det är en fantastisk film, nominerad för 8 Oscar och vann 1 Oscar för Bästa manus efter förlaga.

Trots att det är nästan en vecka sedan jag såg filmen har jag inte förmått mig att sitta ner och skriva om den. Jag tog enormt illa vid mig av Alan Turings livsöde. Jag skulle vilja skrika: He won the whole bloody war for you and this was how you treated him!

Alan Turing var matematiker och lade grunden för de maskiner som vi idag kallar datorer. Han var en av dom som arbetade med att försöka knäcka koden till tyskarnas krypteringsmaskin Enigma. Han vägrade ge upp trots motgångar med den maskin han var säker på skulle ge lösningen till de kodade meddelanden som tyskarna skickade.
Varje dygn vid midnatt ändrades koden och det första meddelandet sändes klockan 06 på morgonen. Varje dygn fick man börja om sitt arbete från början igen.

Även om det var lyckliga omständigheter som gav lösningen till hur Turings maskin skulle programmeras så var han ändå den som löste gåtan.
Knäckandet av koden till Enigma anses ha förkortat Andra världskriget med minst ett år, ja kanske till och med två år, och på så sätt räddat tusentals liv.

Filmen The imitation game handlar om Alan Turing och hur han tillsammans med ytterligare ett antal personer på Bletchley Park jobbade med, och löste, koden till Enigma. Man lyckades sedan hemlighålla inom gruppen att man löst gåtan och på så sätt fick de allierade tillgång till tyskarnas hemliga meddelanden.

Alan Turing var homosexuell, på den tiden ett allvarligt brott i England, och dömdes 1952 för att ha haft sexuell kontakt med en annan man. Han orkade inte med den ensamhet och isolering som det ledde till och tog därför livet av sig, även om det råder oklarheter kring om det var suicid eller en olycka, med cyanid den 7 juni 1954. Alan Turing var då 41 år.

Alan Turing benådades 59 år efter sin död.

Turingpriset har sedan 1966 delats ut årligen av Association for Computing Machinery till en forskare för insatser inom datavetenskapen. Det räknas som datavetenskapens motsvarighet till Nobelpriset.

Det här är en film man ska se. Man går inte oberörd därifrån och på köpet har man fått en historielektion.

The imitation game, som gett filmen sitt namn, är ett frågespel, ett spegelspel, som Alan Turing uppfann som gör att man kan avgöra om man kommunicerar med en människa eller en maskin genom att ställa frågor.

Det här inlägget postades i Film, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

3 svar på Människa eller maskin – The imitation game

 1. Comsi Comsa skriver:

  Har inte sett filmen men den verkar beröra starkt.
  Skall se den vid något tillfälle, absolut!

  Kram

 2. Det måste ha varit ett evigt smygande och ett elände att vara homosexuell på den tiden. Det är inte så länge sedan.

 3. Krönikören skriver:

  Åh, den är så bra. Vilka skådespelarprestationer. Man kan inte annat än beundra. Hela filmen. Jag blir alldeles lyrisk och uppfylld av den. När jag hade sett den levde den kvar i mig i flera dagar. Den borde ha fått flera Oscar.

  Och ja, det är vidrigt hur han och alla andra i samma situation behandlades, svårt att förstå. Men jag fick veta igår att det var först 2009 som transsexuella slutade klassas som sjuka i Sverige. Man häpnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *