Det är åsnekrafter det handlar om (2015-03-29)

Det är inte hästkrafter som ger makt det handlar om, det är åsnekrafter som visar att det är att tjäna sina medmänniskor som är det rätta. När Jesus närmade sig Jerusalem sände han iväg lärljungarna att hämta en åsna att rida in i staden på. Han kunde valt en vacker märr, men det gjorde han inte. Han valde det djur som är en människans tjänare och inte visar på makt. Det är åsnekraft hela påskens budskap handlar om.

Ungefär så sa prästen i palmsöndagens predikan i Vår Frelses kirke. Palmsöndagen är den sista söndagen innan stilla veckan, som är upptakten till påsken.

Eftersom jag så godt känner texten var det inte så svårt att hänga med i predikan, men psalmerna gjorde mig bara förvirrad. Jag lyckades tappa bort mig ett oräkneligt antal gånger. Men under påsken är det i alla fall en hel del psalmer som är samma som hemma. Men på danska då förstås.

Det var dop idag, en liten pojke som döptes. Dopet låg mitt i gudstjänsten, något som jag tycker är väldigt sympatiskt.

20150329_122913-1Efter gudstjänsten, när alla gått ut, frågade jag mamman om jag fick ta ett foto av hennes vackra dräkt. Det fick jag. Lägg särskilt märke till pärlbroderierna på överdelen och sälskinnet runt baken för att hålla värmen. Så vackert!

20150329_124854Det var en underbar dag och jag önskade så att jag varit ledig och kunnat ta en ordentlig promenad. Men jag skulle ju börja jobba 15.30.
Solen sken och snön gjorde landskapet vackert. För mig som bor i Stockholm är det fascinerande med all denna snö. Även om det var mycket snö när jag var barn, vi åkte ju skidor hela vintrarna, så har jag aldrig sett så mycket snö som det är här.

20150329_115647Efter gudstjänsten gick jag till Katuaq och tittade på utställningen Inuit.nu. Inuit betyder människa och utställningen handlar om vad det innebär att vara inuit idag, i ett föränderligt samhälle där mycket avviker från det traditionella. Om jag förstått rätt är den här utställningen första kapitlet i en serie utställningar som ska skildra inuiternas liv. Det fotografiska projektet är tänkt att löpa över fem år och kanske ge svar på frågan vart är Grönland på väg.
Det var sista dagen den visades. Men på inuit.nu kan man se bilderna. Det är visserligen en speciell känsla att se bilderna på utställningen, men för er som inte är på Grönland kan jag ändå rekommendera att se dem på nätet.
Vill ni veta lite mer om Katuaq, kulturhuset i Nuuk, kan ni läsa det jag skrev under in första vistelse.

Jag hade verkligen ingen lust att gå hem, inte för att jag inte gillar mitt hem, men jag hade ingen lust med de akrobatiska övningar som behövdes för att ta sig in. Istället gick jag till Café Prego för att äta något före jobbet. Valde en Club sandwich, tänkte att den kan de väl ändå inte misslyckas med. Men se det kunde kocken. Torra, osmakliga kycklingbitar. Men brödet och dressingen var goda.

20150329_132040Innan jag gick till jobbet tog jag en promenad i solen. Det var minus 11 grader ute och knarrade så där trevligt när jag gick i snön.

På jobbet hade det kommit fler patienter och det var fullt ös. Men när E kom klockan 20 tog vi en rollstolspromenad med vår patient igen. Riktigt trevligt!

Efter jobbet stannade jag kvar. Behövde skanna in ett privat dokument och ville inte göra det på arbetstid. Känns inte bra att pyssla med privata saker även om jag hade hunnit. Vi får använda datorer på fritiden, det finns tre stycken i ett speciellt rum, och vi får logga in oss på sjukhusets wifi. Det underlättar kontakten med våra anhöriga, vi är många vikarier och många av oss har familj och barn därhemma.

När jag kom hem möttes jag av ännu en glad överraskning, de verkar dugga tätt just nu. Trappen upp från gatan var skottad och trappen upp till huset sopad. Det är säkert min granne som gjort det. Lite skäms jag som inte hjälpt till, men jag tror inte jag klarar av sådant arbete med mina ännu inte läkta frakturer.

Jag kunde med andra ord ta mig in utan att bli helt snöig. Blev inte alls kall och det var tur för när jag kom in upptäckte jag att jag glömt lägga nattlinnet på värmeelementet. Det är vattenelement och då kan man lägga kläder på dem. Men nu ligger i alla fall mössan och vantarna på värmning tills imorgon. Det är viktigt att inte börja frysa direkt man kommer ut. För det är kalllt. Såg förresten att det ska bli mulet och blåsigt när jag är ledig i mitten av veckan och under påsken. Det är väl typiskt…

Det här inlägget postades i Grönland: Andra resan, Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Det är åsnekrafter det handlar om (2015-03-29)

 1. Znogge skriver:

  Vilket bra initiativ att dopet var mitt i gudstjänsten. Det gör på något vis att det blir en del i en helhet. Vilka fantastiskt vackra kläder de bar.

  • Kraka skriver:

   Ja, jag tycker om nær dopen ligger mitt i. Men de flesta hemma vill ju helst inte ha mer kyrkligt æn nødvændigt och då undrar jag vad det ær før mening med att ha ett dop øverhuvudtaget.
   Ja, klæderna var så vackra!

 2. Ingrid skriver:

  Så roligt att få se en så vacker grönländsk dräkt. Det är ju så man tycker att de ska se ut, men jag antar att det är en högtidsdräkt och att man inte går klädd så till vardags.
  Och så härligt att trappan blivit skottad så att du slipper krångla dig upp över den där snödrivan.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, drækterna ær verkligen vackra. Men till vardags ær de klædda som vi andra.
   Det ær skønt med trappan, så længe det nu varar. Det snøar igen…
   Kram

 3. Gunnel skriver:

  Vilken vacker dräkt och ett sånt arbete som ligger bakom. Jag önskar dig en Glad påsk där i kylan.

  • Kraka skriver:

   Ja, det måste vara enormt arbete med det dær pærlbroderiet. Små, små pærlor tætt, tætt.
   Glad påsk till dig också!

 4. Geddfish skriver:

  Oj, så annorlunda allt är!
  Vilka underbara klädesplagg som grönländarna har, helt sagolikt! Bilderna du visar är ju kanon! Blir riktigt glad av dem.
  Glad Påsk och kram!

  • Kraka skriver:

   Det var førsta gången jag såg en sådan drækt. Det ær væl bara ett festplagg. Men fantastiskt antverk ær det.
   Glad Påsk och stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *