Besök på Arbetsförmedlingen

Igår kom jag hem från min vistelse i Nuuk. Jag reste från Köpenhamn redan klockan 9.00 på morgonen och vindarna var gynsamma så vi var framme på Arlanda tidigare än vi skulle. Klockan var nog bara 10 eller knappt det. Vi var beräknade att vara där 10.10.

När jag fått min väska traskade jag iväg till Pressbyrån och plockade upp mitt fina kort med kissepojkarna, katterna Xanthos och Ferdinand. Jag har ett kort som jag beställt på SL. Jag laddade det med en 30-dagars biljett och gick ut för att ta bussen till Märsta. den gick precis då jag kom ut, men dte var sol ute så det gjorde inget att jag fick sitta och vänta.

I Märsta bytte jag till pendeln och åkte till Helenelund för att där ta bussen. När jag kom hem mötte min son mig vid busshållplatsen, han hade lite tid och ville gärna träffa mig innan han skulle iväg.

Efter en kopp kaffe gav jag mig iväg till Kista för att besöka Arbetsförmedlingen. Jag fick ju veta, när jag bröt benet, att man numera måste ha arbete varje dag eller vara arbetssökande. Annars åker man ut ur det svenska sjukförsäkringssystemet från första dagen och sedan tar det ett halvår att komma in igen. Detta bekräftade handläggaren jag pratade med på Arbetsförmedlingen. Så är det numera.
Jag hade ju en hel del tid att läsa när jag var sängbunden och har inte hittat just den regeln i något av de dokument jag gått igenom. Men jag ska be Försäkringskassan ta fram de lagrum de stöder sig på när de avslår min överklagan. För det kommer de att göra eftersom arbetslinjen innebär 365 dagars arbetsplikt i Sverige.

Hur som helst så fick jag en lite äldre, erfaren, handläggare på Arbetsförmedlingen som skrev in mig. Hon förstod mycket väl att jag behövde vara ledig de här tre dagarna innan mitt nya arbete börjar och eftersom jag inte har någon A-kassa och inte begär någon annan ekonomisk ersättning så befriade hon mig från att söka arbete de här tre dagarna. Den 1 maj börjar min nya anställning, men den börjar jag med ledighet. Så i praktiken börjar jag jobba torsdagen den 7 maj, eller 8:e eftersom nattarbete räknas som arbete det datum då man haft flest arbetstimmar. Men hur schemat ser ut har Försäkringskassan, tack och lov, inte med att göra.

Jag blev väldigt väl bemött på Arbetsförmedlingen och hälsades välkommen tillbaka i höst om det skulle bli någon dags glapp mellan mina jobb. Jag har en anställning till och med den 31 oktober. Jag har ännu inte bestämt vad jag vill göra sedan. Men om jag vill resa tillbaka till Nuuk så är de anställningarna alltid från måndag till måndag och då måste jag vara arbetssökande igen. Jag hoppas jag i så fall får en lika bra handläggare som befriar mig från att söka arbete. Det är nämligen upp till den enskilda handläggaren att bestämma det. Jag befriades också från att skriva aktivitetsrapport. Det vill säga den rapport där man rapporterar sitt arbetssökande, vilka man kontaktat och sådant.

Efter besöket, som kändes bra tack vare den förstående handläggaren, gick jag ut i solen.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Besök på Arbetsförmedlingen

 1. Geddfish skriver:

  Läst. Ser att du har annorlunda arbetstider och skiftande arbeten och utlandsjobb, kan inte vara lätt att fastställa SGI.
  Så jag har nog inte förstått, men jag är numera pensionär, så … hihi.
  Kram!

  • Kraka skriver:

   Nja, SGI fastställs utifrån årsinkomst. Sedan kan man bli av med sin SGI. Men precis nu, för mindre än 5 minuter sedan, hittade det jag letat efter de senaste månaderna. Försäkringskassan har faktiskt fel i mitt fall när de nekade mig sjukersättning. Eftersom jag arbetat mer än 6 månader utan avbrott, faktiskt i flera år utan en endaste dags avbrott, hade jag rätt att behålla min SGI i 3 månader innan jag behövde vara anmäld på Arbetsförmedlingen. Det står i deras eget faktablad som de uppdaterat den 4 april i år. Någonstans visste jag att jag hade rätt den här gången. Nu har jag det lagrum jag ska stödja min överklagan på.
   Däremot stämmer det att jag behövde gå till Arbetsförmedlingen igår eftersom jag hade de där avbrottet från 1 februari till 9 februari, för min anställning började då även om jag i praktiken inte kunde jobba.
   Det är däremot lite oklart om jag behöver jobba i 6 månader innan jag kan få SGI. Förhoppningsvis håller jag mig frisk till den 9 augusti då jag åter har en obruten period omfattande 6 månader.

 2. Ingrid skriver:

  Det verkar vara en hel vetenskap att sätta sig in i alla regler, något som jag är väl medveten om sedan Eva och hennes italienska familj försöker etablera sig här i Sverige. Just nu är det stora problemet en liten siciliansk fästmö och hennes folkbokföring i Sverige. Hon har hamnat i något slags moment 22, för hon kan inte bli folkbokförd förrän hon har skaffat ett arbete och hon får inget arbete för att hon inte har något svensk personnummer. Och inte får hon läsa SFI heller förrän hon får pnr. Det är inte lätt att vara en vanlig invandrare. Handläggaren på skatteverket säger att asylärendena är så många att övriga får vänta.
  Ha en skön Valborgsmässohelg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Byråkrati och regler är enormt svåra att ha koll på. Men jag hade på känn att jag hade rätt den här gången och se, mycket riktigt hittade jag till sist det lagrum jag ska stödja mig på. Jag har en jurist till hjälp också, men jag pillar lite själv först. Jag har letat i flera månader utan att hitta det jag letade efter. Men nu så…

   Ha en skön helg du också! Jag är ledig ända tills den 7.e. Imorgon är min sista dag som ”arbetslös”, sedan är jag schemalagt ledig och det får man vara. 🙂

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *