Det är mycket med det jordiska och man kan bli trött för mindre

Vårt nya moderna samhälle bygger på att vi tar till oss den nya tekniken. Jag tycker det är spännande med ny teknisk utveckling och försöker förstå och ta till mig. Men ibland missar jag saker, kanske för att informationen inte är helt tydlig.

En av de saker jag missat var att bankid inte är bundet till mig som person utan till den mobila enhet man laddat ner den till. Därför hade mitt bankid spärrats av att jag bytte mobiltelefon, detta trots att jag har samma telefonnummer och samma personnummer.

Jag försökte skaffa ett nytt via min internetbank, men det gick inte för sig. Jag hade ju redan ett och för att göra ändringar av mitt bankid behövde jag identifiera mig med mitt bankid. Det som ju redan var spärrat.

Inatt pratade jag med frudin som lovade hjälpa mig. Hon har en annan bank än jag och det är i den banken lätt att flytta över sitt bankid genom att öppna appen i båda mobilerna samtidigt. Men någon sådan funktion kunde inte hittas i mina telefoner. Vi fick helt enkelt ge upp.

Direkt efter jobbet åkte jag till Farsta för att besöka Swedbank. Jag ville vara på plats när de öppnade klockan 10.00 för att minimera tidsåtgången. Jag var på plats utanför banken 09.40 och var först i kön, men det dröjde inte länge innan kön fylldes på och vi var drygt tio personer när banken öppnade.

Nu visade det sig att det var en procedur att få ett nytt bankid. Först försökte jag legitimera mig med mitt e-tjänstekort, ett sådant där som Telia utfärdar och som man kan skriva under diverse dokument med via internet och också komma åt massor av konfidentiell information med. Det är ett kort som är gångbart i de flesta sammanhang och på många sätt säkrare än körkortet eftersom det har en inbyggd kontrollfunktion liknande den vid bankid. Jag brukar inte använda den till det, bara som vanlig legitimaton. Men jag fick nu veta att Swedbank tagit ett beslut att man bara kan identifiera sig med körkort och pass hos dem. Ju mer jag tänker på det  desto tossigare verkar det, alla har inte varken körkort eller pass.

Hur som helst så grävde jag fram mitt körkort, jag hade ju kört dit med bilen så jag hade det naturligtvis med mig.
Nu kan man ju tro att allt var bra i och med att jag lämnade fram nämnda körkort. Men nejdå, nu behövde man ringa för att kontrollera att jag inte fått mitt körkort indraget. Jag kunde ju rent teoretiskt sett åkt fast för en trafikföreteelse som ger indraget körkort, men ändå lyckats behålla själva ”plastbiten”. Dock visade det sig efter att banktjänstemannen ringt och kollat att jag var betrodd att framföra fordon, både bil och tung motorcykel, vilket jag inte får för mig att göra eftersom jag anser att man behöver viss rutin för att framföra en tung tvåhjuling i trafik. Jag var därmed också betrodd att bevisa att jag är jag med kortet och därför kunde man nu ge mig ett nytt bankid. Jag fick skriva under ett avtal, papper, att jag ingått avtal med Swedbank att inneha ett bankid. Tydligen litar inte banken själva på elektroniska dokument och använder sig av pappersdito. Det var redan lunchdags när jag var klar och jag passade på att äta lite lunch i Farsta innan jag åkte hem för att sova, något som inte alls gick speciellt bra. Det kommer att bli en tung natt…

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Det är mycket med det jordiska och man kan bli trött för mindre

 1. Kim skriver:

  Hej Monika!
  Jag hade liknande bekymmer men det visade sig att BankID appen gick att använda i den gamla telefonen även utan SIM kort för att bekräfta den nya. ( via WI-FI). Trevligt att följa din blogg.
  Mvh
  Kim L

 2. åsa skriver:

  Låter knäppt!
  Olli( som oxå har Swedbank) bytte ,men där gick det hur smidigt som helst! Reglerna inom samma bank bör ju inte skilja sig åt tycker man!

 3. Ingrid skriver:

  Man kan ju bli gråhårig för mindre!
  Att det ska behöva vara så himla komplicerat. Jag hoppas att min mobil hänger med länge, för det blir besvärligare och besvärligare att byta upp sig.
  Hoppas att det blir lugnt i natt.
  Kram, Ingrid

 4. Piedra skriver:

  Man blir så trött på tekniken och allt merarbete den innebär… Kram! <3

 5. Geddfish skriver:

  Jag bytte mobil för någon månad sedan och har mobilt bankid. Det följde med, inga problem. Även mitt Swish. Men jag tror att jag fick greja med något på webben, för att komma åt.
  Den gamla e-legitimationen är ur spel för mig, genom ändring av datorer och webbläsare, men den behövs inte om man har mobilt id.
  Ja, fy för tekniken ibland, jag som var med att starta upp det hela, där inte ens bankerna kunde.
  Nattakram <3

 6. LenaLi skriver:

  Hur i all världen skulle det gått för mig som inte HAR nåt körkort – inte ens indraget sådant… 🙁

  • Kraka skriver:

   Det är en bra fråga. Men jag var ganska nyligen i Sollentuna och där var det inga problem alls. Möjligen är det här något lokalt trams i Farsta. 🙁

 7. Micke skriver:

  Haha, spännande sånt här.
  Bra det gick bra till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *