Nej, det är inte okej att det är så här

Det spelar ingen roll vilken tid det är, det är alltid trafikstockningar runt Stockholm. Igår var jag tvungen att åka hem en stund, skulle hämta viktiga saker hemma. Hade också stora, skrymmande grejer med hem och att åka T-bana var inget alternativ.
Det var mitt på eftermiddagen och en vanlig torsdag kunde inte köerna förklaras av att folk var på väg hem från jobbet.

På Nynäsvägen in mot stan, och Söderledstunneln, stod trafiken helt still. Jag kände att jag hade alltför bråttom för att ställa mig i den kön, kan ta timmar. Istället valde jag att åka ut via Huddinge till E4:an. En rejäl omväg med allt vad det innebär av både egen kostnad och klimatpåverkan. Men väl på Essingeleden så rullade det i alla fall, om än väldigt långsamt.

Väl hemma uträttade jag mina ärenden, tog ett bad och tittade på ett filmavsnitt, den nya på TV4, Modus. Den verkar bra, men jag har läst boken. Eller är det till och med flera böcker den bygger på. I vart fall har jag läst manusförfattarens alla böcker och kände igen det mesta.

Sen skulle jag tillbaka till stugan. Jag behövde titta till Xanthos innan jag skulle jobba. Flera gånger var jag övertygad om att det inte skulle gå, jag skulle bli tvungen att åka direkt.
Men hur den nu var så lyckades jag åka vägen förbi stugan, ligger nästan åt samma håll som jobbet, springa in och säga hej, kolla mat och vattenskål samt fixa med lådan. Sedan ut i bilen och iväg igen. Det var mycket trafik, men inte några stopp på vägen till jobbet. Och nej, skulle jag tagit bussen hade jag behövt gått från stugan en dryg halvtimme tidigare.

20150924_190852
Jag håller aldrig på med mobilen när jag kör, men här stod det helt stilla. Jag hade rejält avstånd till framförvarande bil av säkerhetsskäl, vilket gör att det inte ser så farligt ut på bilden. Det här var strax efter Haga Norra in mot stan. Från Kista, när jag kom ut på motorvägen, till Haga Norra hade det tagit mig en timme. Den sträckan tar nog cirka 7 minuter normalt om man kör efter hastighetsbegränsningarna. Jag har aldrig kollat tiden så jag tar kanske i i överkant, det räcker nog med 5 minuter om det är lite trafik.

Jag räknade ut att jag haft en medelhastighet hemifrån och genom Söderledstunneln på mellan 15-20 kilometer i timmen. Efter tunneln gick det sedan relativt snabbt.

Det är så stressande när man inte kommer fram, när det tar timmar att köra en liten bit. På bussar, pendeltåg och T-bana är det fullproppat med folk och att ens tänka tanken att frakta smutstvätt och några lådor är rena utopin. Man får vara glad om man kommer in själv och får förmånen att andas in andras utansningsluft. Det är sjukt trångt numera. Överallt.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *