Festdag med biskop Eva

Biskopsvisitation görs av biskopen i Svenska kyrkan för att utöva tillsyn över församlingarna i stiftet. Biskopen är ansvarig för att alla präster och diakoner i stiftet följer sina vigningslöften och att all verksamhet som församlingarna bedriver följer Svenska kyrkans tro och lära. Biskopen utövar sitt ansvar genom tillsyn och ledning och till sin hjälp har biskopen ofta en stiftsadjunkt (biskopens adjunkt) och kontraktsprostarna i stiftet. Biskopsvisitationer görs kontraktsvis och genomförs regelbundet med ett antal år emellan. Visitationen är alltid föranmäld på ett tidigt stadium.
(Källa: Wikipedia, samt egen kunskap)

I veckan som gått har det varit visitation i Hässelby, Vällingby och Spånga-Kista. Biskop Eva Brunne och hennes medarbetare har besökt församlingarna och haft samtal med medarbetarna och gjort olika slag av kontroller. Visitation kan jämföras med en revision i den profana världen.

Visitationen avslutades med en festhögmässa i Sankt Tomas kyrka i Vällingby. Det var verkligen en alldeles extra festlig gudstjänst med mycket sång och musik. Efter gudstjänsten bjöds alla på lunch, sallad och kaffe/te med mjuk kaka.

Biskopsvigning-1

*Jag hade tänkt fota Eva i sin vackra skrud när hon höll talet till församlingen, men då hade hon redan bytt om till ”vanliga” prästkläder.
Bilden är från biskopsvigningen i Uppsala domkyrka 2009.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Festdag med biskop Eva

  1. Pingback: Söndag, men inte någon vilodag | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *