Tidsdokument, men knappast en kronometer

Tidsdokument brukar vanligen betyda något som dokumenterar en viss tid, något tidstypiskt. Men med författarens rätt till egna tolkningar har jag valt att använda ordet som något som dokumenterar att tiden går, många gånger utan att man egentligen tänker på hur mycket tid som förflutit.

Idag har jag tvättstugan, något jag har med ojämna mellanrum efter behov. Att mellanrummen är ojämna är en av de saker som gör att man inte kan påstå att tvätten kan ses som en kronometer. En kronometer är en klocka med en mycket hög precision, betydligt högre precision än de klockor vi vanligen bär på oss. Mina stunder i tvättstugan uppfyller inte dessa krav.

20151106_121739-1

Genom att räkna hur många trosor och par sockar jag tvättat kan jag med förvåning se hur lång tid det hunnit gå sedan förra tvätten. Trots att det känns som jag tvättade helt nyss. Det är naturligtvis inte något exakt mått, det händer att det går åt extra av både underkläder och sockar emellanåt. Men oftast rullar det på med ett par trosor och två par sockar varje dag. Ett visst mått av tidsdokument i den mer traditionella betydelsen kan man nog också se, mönster på just trosor har en tendens att vara just tidstypiska.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tidsdokument, men knappast en kronometer

 1. Lollo skriver:

  Ja, tänk att man kan se det så … om man ’hänger’ sin tvätt förstås! Det blir lite jobbigare att få bilden klar för sig när man använder tumlare.
  Det känns som att det är många år sedan vi hängde all vår tvätt, men faktum är att vi under största delen av barnens uppväxt bara hade möjlighet att hänga. Det var tvätt överallt på den tiden … jämt och ständigt … hehe

  Men du får mig att känna mig som en riktig lortgris. Det ska mycket till för mig att byta några kläder mer än en gång om dagen. Om vardagarna rullar på i sin jämna lunk, utan att jag ramlar i en gyttjepöl eller råkar ut för liknande fadäs, får även trosor och strumpor hänga med hela dagen …

  Kramis, och trevlig helg 🙂

  • Kraka skriver:

   Jag har valt bort att ha egen tvättmaskin på de ställen jag bott där det finns tvättstuga. Bland annat för att slippa ha tvätt hängandes överallt mer eller mindre hela tiden.
   Nej, jag byter inte kläder flera gånger om dagen, men ska jag iväg på något och byter om innan byter jag ibland trosor. Att det går åt två par strumpor om dagen hänger ihop med att jag alltid har dubbla par.

   Ha en trevlig helg du också!
   Kram

 2. Pingback: När det inte blev som det var tänkt fick det bli ingenting | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *