Det snurrade i huvudet – Skrivpuff 30 maj

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill.
Sidan administreras numera av Grå papegoja.

Igår när jag vaknade, en timme försent dessutom, snurrade det i huvudet av trötthet. Det blixtrade för ögonen och jag förstod att jag jobbat för mycket. Men jag bet ihop, bara ett pass till och jag skulle vara ledig. Det var tanken på den lediga tisdagen som höll mig uppe. Visserligen skulle ledigheten gå åt till vardagsadministration, men några timmar med tvätten skulle jag kunna stå ut med. Jag skulle ju vara ledig en hel dag. Trodde jag.

När jag vaknade idag hade jag ett sms om att skyndsamt höra av mig till jobbet. Det var viktigt stod det. Jag ringde och insåg genast att jag blivit lurad och gått i fällan. Jag blev beordrad att infinna mig för tjänstgöring på min lediga dag. Beordring. Detta förhatliga maktmedel som gör oss till ofria slavar. Beordring kan man aldrig neka, det är bara att bita ihop och jobba. Fast man inte orkar.

Det här inlägget postades i Skrivpuff 2016. Bokmärk permalänken.

12 svar på Det snurrade i huvudet – Skrivpuff 30 maj

 1. Maria skriver:

  Jo Monika. Man kan visst neka beordring. Om inte annat har man alltid möjlighet att sjukskriva sig.

  • Kraka skriver:

   Nej, det kan man faktiskt inte. Men visst kan man sjukskriva sig. Men då får man räkna med att arbetsgivaren begär ett förstadagsintyg. det har de rätt till.

   • Kraka skriver:

    https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2011/juni/semesterkaoset-chefen-har-ratt-att-tvinga-dig-till-jobbet/

    Det finns egentligen inga andra synnerliga skäl än sjukdom och möjligen om någon anhörig ligger för döden. Att känna sig trött är i vart fall inget synnerligt skäl.

   • Kraka skriver:

    Maria, det är en rätt intressant text. Det är vårdförbundet som svarat på frågor om övertid och beordring. En arbetsgivare kan beordra 50 övertidstimmar utöver den heltid man redan gör. Alltså kan man tvingas jobba 90 timmar på en vecka. Men de får bara göra så en gång i månaden. Men som du säkert vet brukar dispens för mer övertid ges väldigt frikostigt. Men mer än 50 övertidstimmar per vecka får man inte tvinga någon att göra.

 2. Piedra skriver:

  Det är faktiskt slaveri om man kan bli beordrad på det viset! En kropp orkar bara med en viss mängd arbete och sedan behöver man ordentligt med tid för återhämtning. Det är grymt annars.

 3. Grå Papegoja skriver:

  Bra skrivet. Jag känner tröttheten.

 4. Ethel skriver:

  Nej, som arbetstagare är man inte fri. Svårt.

 5. Geddfish skriver:

  Fyy. Känner med dig.
  Då är det skönt att vara panschis, må jag säga.
  Kraaam! ♥

 6. Frudin skriver:

  Åh vad hemskt. Jag har aldrig blivit beordrad. Du skulle sagt att du hade tagit ett glas vin?

 7. Det verkar som om skrivövningen gått hem! Gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *