Vardagsturné på hemmaplan

Igår blev det, bara av en händelse, en turné runt stora delar av Stockholm. Det var väl inte precis meningen, men så blev det av lite olika anledningar. Inte minst trafiken och avstånden gör att allt tar väldigt lång tid.

Redan innan de öppnade 06:30 stod jag utanför Husbybadet.  Jag bytte om direkt de öppnat och simmade 1000 meter. Det blev en simning med många avbrott i bassängens kanter. I början blev jag tvungen att stanna varje 25 meter och tokhosta. Jag är verkligen inte bra i mina luftvägar efter resan. Men det tog sig lite med tiden och jag kunde simma allt längre sträckor utan avbrott.

Det var första gången den här terminen jag var i badhuset och till skillnad från tidigare morgonbesök var det massor av folk som gjorde allt annat än simmade. Det är ju för att slippa sånt jag går dit så tidigt.
En man gick fram och tillbaka på den grundare sträckan där han bottnade, glodde på alla kvinnor i annan klädsel än burkini och gick obekvämt nära. Han försökte också få kontakt genom att säga godmorgon, men ingen verkade vilja ha mer kontakt än just besvara hans morgonhälsning. Grupper av pensionärer stod och pratade eller hängde i bassängkanten i samma ärende. Möjligen simmade de senare när jag redan gått.

När jag kom hem drack jag mer kaffe och kollade veckans studieuppgifter och insåg att jag behövde ytterligare böcker. Machiavellis Fursten hittade jag på Storytel, inläst av Mikael Persbrandt, Platons Staten skulle finnas på Stadbiblioteket.

Efter att jag lyssnat på ett par föreläsningar på vår webbportal plockade jag ihop det jag skulle behöva under dagen och la i en kasse till senare. Sedan tog jag T-banan till Kista Centrum och hämtade kläder jag lagt undan dagen innan.

Gick till Starbucks och satte mig med kaffe och en ostmacka och Fursten i öronen. Det är en märklig, och obehaglig, bok som redan då den kom ut 1532 var omdiskuterad. Den anses ha skrivits 1513, men gavs inte ut förrän 5 år efter Machiavellis död. Jag fick en mängd obehagliga associationer till hur kriminella gäng styrs, bland annat. Läs-/lyssningsvärd bok! Har lyckats undvika den ända tills nu, trots att den varit på tapeten flera gånger, men bättre sent än aldrig.

Åkte hem igen och plockade med mig kassen för att gå till bussen i Akalla och åka för att äta lunch på IKEA. När jag gick förbi Akallakyrkan var en av mina vänner, B, utanför och höll på att bära in en möbel. Jag stannade och pratade och då kom kyrkoherden ut. Det skulle vara veckomässa om några minuter och jag bestämde mig för att stanna på gudstjänsten. Det var mycket folk där.
Jag brukar aldrig gå på de där veckomässorna, det är mässa varannan vecka och jag lyckas aldrig hålla reda på på vilken vecka det är. Var det varje vecka skulle jag troligen gå dit ganska ofta. Men många av dem som går dit gör det kanske mest för gemenskapen och då kan det kanske kvitta vilken vecka det är. Jag gick innan kaffet som följde, hade verkligen annan att göra än att sitta bort en eller annan timme.

Åter till ursprungsprogrammet med Fursten i lurarna. Ner till bussen, det var kallt och jag gick ner i T-banan och upp på andra sidan för att komma undan kylan. Borde nog haft mer på mig, men det blir ju så himla varmt inomhus då och en jacka att släpa på.

När jag kom fram till IKEA började jag med att ta mig tvärs över vägen till Elgiganten för att kolla på en sak. Men de hade inte det jag letade efter. Sedan tillbaka till IKEA-sidan och direkt till restaurangen.

Jag hade redan i bussen bestämt vad jag skulle äta, rödspätta. Väl på plats bestämde jag mig för att utöka till en rejäl trerätters med skagenröra som förrätt och chokladpudding till dessert.


Efter maten gick jag en snabbrunda på nedervåningen, men jag skulle ju fortsätta in till stan så några inköp var inte aktuella att bära på.

När jag kom ut till busshållplatsen hade jag tur, bussen kom inom en halv minut. Åkte till Jakobsbergs station och sedan med tåget vidare till Odenplan, ett stenkast från Stadsbiblioteket.

Jag fick hjälp att hitta Staten, den var inte på sin ordinarie plats, men bibliotekarien hade en idé var den kunde stå istället och med förenade krafter så kunde vi hitta den. Det var jag som såg den först.

Det fanns inte en enda ledig plats i facksalarna och först satte jag mig i en fåtölj, lite avskiljt, jag behöver inget bord när jag inte har någon laptop med mig. Men sedan började jag fundera över Simone Weil:s Att slå rot. Kollade i katalogen och den skulle finnas på biblioteket i Fältöversten.

Tog buss 4 till Fältöversten. Det är ganska okända trakter för mig, men jag visste i alla fall att 4:an går förbi på baksidan av Fältöversten.

Hittade biblioteket snabbt, tack vare att jag kommit från baksidan. Personalen sa att många inte visste var det låg eftersom det är lite undanskymt. Undanskymd var också boken, den fanns i deras magasin och jag fick hjälp att få den hämtad.

Tog en promenad rakt genom centrumet, alltid trevligt med nya miljöer. Har varit där förut, men det än länge sedan. Alldeles vid utgången mot Karlaplan fick jag syn på massor av vackra blommor. Det är minsann inget fel på blomsteraffären i Kista heller, men de här var så vackert skyltade som på en stege.


Skyndade mig till T-banan för att åka hem. Det var hur mycket folk som helst, rusningstid, och när jag fick veta att man inte kunde åka blå linje mellan Kungsträdgården och Fridhemsplan på grund av ett växelfel gav jag upp och gick tillbaka till buss 4. Den går förbi Fridhemsplan.

Det var sjukt mycket folk på bussen och vid Odengatan gav jag upp, kände mig svimfärdig i trängseln. Promenerade nedför Odengatan, gick in på Tehuset Java och köpte dels ett tevykort (ett vykort som är som en påse och innehåller te) som jag ska skicka till K, dels ett halvt hekto te med namnet Höstglöd. Man säljer egentligen inte halva hekton, men jag fick ändå köpa denna lilla mängd.

Fortsatte ner till Sveavägen, in på nagelsalongen och bokade om en tid, iväg till T-banan Rådmansgatan och åkte till Fridhemsplan för byte. Lång väntan på blå linje på grund av deras växelfel och slutligen kom jag då hem.

Hade avtalat med min son att vi skulle ta en fika och han undrade om vi kunde gå till MacD. Det kunde vi. Jag var så trött och dit är det bara en trapp ner, eller nästan i alla fall. Man måste gå över en gård för att komma till trappen.

När jag kom hem igen tog jag ett skumbad, drack ett glas vin medan jag badade och gick sedan och la mig för att göra ett nytt försök att lyssna på Sommar med Malin Persson Giolito. Höll mig vaken betydligt längre den här gången än kvällen innan. Får lyssna igen, för hon är verkligen bra.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vardagsturné på hemmaplan

  1. Pingback: Imaginär trängsel | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *