2017 i ett försök till sammanfattning

Det har varit ett jobbigt och energikrävande år på flera sätt. Känns faktiskt rätt skönt att det är över, även om det hänt en del bra saker också.

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jag gjorde en lång tågresa genom flera länder. Inte transsibiriska, men en som gick längre söder ut. Jag besökte många spännande platser, bland annat världsutställningen i Astana  i Kazakstan och Terrakotta armén utanför Xián i Kina. Jag åkte höghastighetståg som för en kort stund var uppe 316 km/h.

 

2. Höll du några av dina nyårslöften? Kommer du ha några nya för nästa år?

Nej, gav väl inga nyårslöften egentligen. Skulle jobba på en sak vill jag minnas att jag skrev för ett år sedan. Det gick väl sådär, men det berodde inte i första hand på mig.

Det blir inga löften i år heller. Men två saker jag planerar: Dels att ”fästa trådar i livets broderi”, dels träffa vänner jag inte ser så ofta. Ett dussin av vardera har jag tänkt mig.

Ska också försöka schemalägga tid för mina studier, nu blir det lite ostrukturerat och skapar därför onödig stress.

 

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja, en gemensam vän till min son och mig fick en liten son. Remy heter han. Tyvärr missade jag hans namngivningsfest eftersom jag var på resa då.

 

4. Dog någon som stod dig nära?

Ingen personligt nära, men en arbetskamrat. Jag missade hans begravning eftersom jag var i Kina då.
En kamrat från kyrkopolitiken dog också. Hans begravning var jag på och måste säga att jag skämdes å de anhörigas vägnar för att det var så dåligt ordnat. När de nu inte kände honom närmare så kunde de väl ha frågat någon om råd.

 

5. Vilka länder besökte du?

Estland, Ryssland, Kazakstan, Kina och Hongkong.
Hongkong är inte ett land, det är en bit av Kina, men eftersom de har egen valuta och egna lagar, i alla fall till viss del, så vill jag påstå att det är ett land.

 

6. Är det något du saknat år 2017 som du vill ha år 2018?

Jag saknar väl egentligen inget. Lever ett bra liv som jag är nöjd med. Önskar just nu att min älskade katt Kingston får bli frisk igen, han verkar just nu ganska pigg. Önskar naturligtvis god hälsa för både min son och mig själv och för en del andra nära och kära.

 

 

7. Vilket datum från år 2017 kommer du alltid minnas, och varför?

Den 14 september, dagen efter min födelsedag. Min rumskamrat bjöd på vin och bakelser för att fira mig. En annorlunda och mycket trevlig kväll som jag tillbringade i pyjamas.

 

8. Vad var din största framgång 2017?

Framgång vet jag väl inte om det är, men det känns lite skönt när både personer som inte ”går i kyrkan” och några ur personalen uttryckt äkta glädje för att jag nu är tillbaka i kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
Jag hade inte tänkt ställa upp som valbar den här gången heller, dock av lite andra skäl än förra valet. Då var jag urless på personer som uttryckte konservativa, rasistiska åsikter (i min egen nomineringsgrupp). Jag lämnade då pågående nomineringsmöte, vid sittande bord, just av den anledningen.
Den här gången handlade det om att jag tycker det är roligt att ägna mig åt revision och man kan inte vara både revisor och ingå i gruppen som ska revideras. Men nu ska jag göra mitt allra bästa för att kunna bidra de kommande 4 åren.

9. Största misstaget?

Troligen inget stort. Annars skulle jag nog kommit ihåg det.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Inga andra sjukdomar än vanliga förkylningar.

 

11. Bästa köpet?

Frysboxen till stugan.

 

12. Vad spenderade du mest pengar på?

Resor, det är alltid min största utgiftspost. Men också upplevelser och mat på restaurang. Har dessutom köpt mer kläder än något annat år.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?

När min älskade Kingston fick komma hem från sjukhuset. Jag trodde aldrig att han skulle komma hem igen, han var verkligen sjuk. Men de gjorde ett fantastiskt jobb där på Ultuna i Uppsala. Kommer alltid att vara dem tacksamma för det.

 

14. Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om år 2017?

Skulle vilja svara ”ingen aning”. Men enligt Spotify är den låt jag spelat mest under 2017 ”Jag har vandrat mina stigar” med Small Town Singers.
Vad skulle vi göra utan internet som håller koll på varje steg vi tar… Obs ironi!

 

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Varken eller, men tröttare. Kan verka konstigt eftersom jag blir mindre trött av mitt nya jobb som jag började i mars. Men livet har varit så jobbigt i år. På många sätt, även sätt jag inte vill skriva om offentligt.

 

16. Vad önskar du att du gjort mer?

Städat och renoverat

17. Vad önskar du att du gjort mindre?

Lagt saker ”på hög”

18. Hur tillbringade du jul?

Varje dag under julen har sitt eget blogginlägg. Klicka på länken så får du läsa om min julafton, en för mig annorlunda julafton än jag planerat.

 

19. Hur många one night stands?

Inga one night stands. Tycker att engångs-sex är en meningslös syssla.

20. Favoritprogram på TV?

Jag har ingen TV sedan före sekelskiftet.

21. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?

Nej, jag hatar inte någon speciell person. Men det finns flera personer som gjort mig förvånad när det gäller omognad och beteende.

 

22. Bästa boken du läste i år?

Never let me go (den heter så på svenska också) av Kazuo Ishiguro.
Han skrev den 2005, så det är ett tag sedan. Men den känns bara mer och mer aktuell, speciellt för mig som jobbar med bland annat transplantationspatienter.
Här har nobelkommittén gjort ett utmärkt val när de valde att ge årets nobelpris i litteratur till denna engelskjapanska författare.

23. Största musikaliska upptäckten?

Upptäckt är väl lite väl mycket sagt, men inget jag hört innan jag såg affischen att de skulle uppträda.

Laibach, ett slovenskt  band som uppträdde på Kraken. Var där med min son och vi tyckte båda att det var spännande musik.

24. Något du önskade dig och fick?

Saker och prylar är väldigt sekundärt i mitt liv. Jag köper det jag verkligen vill ha och tycker att det jag vill ha med nära och kära och vänner är upplevelser. Att vara tillsammans.

 

25. Något du önskade dig men inte fick?

Mer tid i stugan med min son. Men han jobbade hårt hela sommaren och hade begränsat med tid.

26. Årets bästa film?

Jag ser massor av film och den jag minns just nu är den senaste, Star Wars Last Jedi.

 

27. Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Tillbringade den i Kina, för andra gången i mitt liv. Förra gången var 2008.
Åt middag på en trevlig restaurang med hela gruppen, ingen visste att det var min födelsedag. Men när jag bröt upp tackade jag alla för att de gjort min födelsedagskväll till ett fint minne.

 

28. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Nej, det tror jag inte.

 

29. Hur skulle du beskriva din stil år 2016?

Skulle nästan vila säga att jag inte haft någon stil. Men jag antar att den klädstil jag har kallas sportig. Klär mig gärna i klänning eller kjol så fort tillfälle ges.

 

30. Vad fick dig att må bra?

Egentid, tid med katterna och kvalitetstid med min son.

 

31. Vilken kändis var du mest sugen på?

Jag har inte ens haft tid att fundera över det.

32. Vilken politisk debatt engagerade dig mest?

Jag har inte varit engagerad speciellt mycket i år heller, tar en paus för att hitta de frågor jag vill lägga aktiv tid på. Men integritetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat.
Hemlöshet, vi måste göra något åt den på ett strukturellt sätt. Jag menar då inte i första hand de som sitter och tigger utanför våra affärer, det är en fattigdomsfråga och en EU-fråga (Som vi också måste lösa), de har väl i de flesta fall ett hem någon annanstans. Jag menar både den synliga och den dolda hemlösheten. Hur många av er vet till exempel att mängder av vuxna bor på soffan hos kompisar för att de inte har ett eget hem? En del av dem har till och med jobb, men inte ”fast” anställning (det heter inte fast anställning, det heter tillsvidareanställning). När jag bodde det där året i Göteborg hyrde jag ett rum hos en kille eftersom jag inte fick hyra någon bostad just för att jag inte hade en ”fast” anställning. Andrahandsträsket är något som någon borde ta tag i.
Det händer också ibland att jag träffar pensionärer, med låg pension, som inte haft råd att ha sin lägenhet kvar utan ”bor på soffan” hos någon kompis. Helt ovärdigt en välfärdsstat.
En annan fråga är prepper, är det verkligen så att vi ska ha 35 liter vatten i dunkar och en massa konserver hemma? Plus en massa annan utrustning. Eller vill militären bara skrämma oss igen för att få mer av skattepengarna i budgeten? En del av dem påstår ju faktiskt att hotet är nära och att vi kan bli invaderade vilken dag som helst. Andra säger att det bara är ”larv”.
Men det finns fler frågor som jag tycker är viktiga.

 

33. Vem saknade du?

Jag blir mer och mer säker på att jag skulle vilja lära känna in bror. Vi känner faktiskt inte varann, inte på riktigt alltså. Jag vill ha egentid med honom utan hans beskäftiga sambo. De har varit ihop sedan 1971 och hon har verkligen hindrat mig från att bli nära med min bror. Knepigare människa får man leta länge efter.

34. De bästa nya människorna du träffade?

Några av mina nya arbetskamrater, kanske då speciellt en som jag är nyfiken på och vill lära känna mer.

35. En värdefull läxa du lärt dig i år?

Skjut inte upp till morgondagen…. (men det visste jag ju redan)

 

36. Citera en sångtext som summerar ditt år.

Summerar mitt år gör den väl inte, men den mest minnesvärda upplevelsen var ändå att, med tåg, resa från Tallinn i Estland, genom Ryssland, Kazakstan och Kina ner till HongKong. En resa på nästan en hel månad, med mängder av upplevelser på vägen.

Train whistle blowin’
Makes a sleepy noise
Underneath the blankets
For all the girls and boys
Rockin’ rollin’ ridin’
Out along the bay
All bound for Morningtown
Many miles away
Driver at the engine
Fireman rings the bell
Sandman swings the lantern
To show that all is well
Rockin’ rollin’ ridin’
Out along the bay
All bound for Morningtown
Many miles away
Maybe it is raining
Where our train will ride
All the little travellers
Are warm and snug inside
Rocking, rolling, riding
Out along the bay
All bound for Morningtown
Many miles away
Somewhere there is sunshine
Somewhere there is day
Somewhere there is Morningtown
Many miles away
Rocking, rolling, riding
Out along the bay
All bound for Morningtown
Many miles away
Rocking, rolling, riding
Out along the bay
All bound for Morningtown
Many miles away

Texten av M Reynolds. Finns på Spotify med The Seekers.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2017 i ett försök till sammanfattning

  1. Ingrid skriver:

    En lite annorlunda sammanfattning, men nog så talande. Du har hunnit med mycket under 2017 och den där resan måste ha varit en helt fantastisk upplevelse.
    Hoppas att 2018 kan ge dig tillfälle att få närmare kontakt med din bror!
    Ha en riktigt fin fortsättning på det nya året!
    Kram, Ingrid

  2. Pingback: En låååååång lunch | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *