Osynlig – Skrivpuff 27 januari

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill. Sidan administreras numera av Grå papegoja.

Ingen ser dig. Det är som om du vore osynlig. För många en realitet, ett utanförskap som tär. Att inte finnas i en gemenskap måste vara det svåraste man kan utsätta en medmänniska för. Ensamhet, den påtvingade ensamheten, leder till sjukdom och förtidig död. Det finns det en hel del forskning om.

Jag skulle vilja sitta på väggen, som en fluga, och se och höra vad som händer. Det är ett uttryck som uttalades lite då och då i mitt barndomshem. Drömmen om att kunna göra sig osynlig, i rätt sammanhang, är nog något de flesta av oss önskar lite då och då.

Att inte exponera sig, att inte komma under strålkastarljuset, är en annan aspekt av osynlighet. Att flyta runt utan att få ögonen på sig. Ett (tids-) typiskt förortsfenomen?

Det här inlägget postades i Skrivpuff 2018. Bokmärk permalänken.

6 svar på Osynlig – Skrivpuff 27 januari

 1. Ingrid skriver:

  Vet du, sedan jag blev äldre har jag verkligen märkt den där känslan av utanförskap det innebär att ingen längre ser mig. Vem bryr sig om en gammal 77-årig vithårig gumma? Bloggen och mitt nypåkomna engagemang i föreningslivet gör att jag fortfarande känner mig levande och kanske till och med behövd.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Funderade faktiskt på att skriva något om hur äldre i vårt samhälle osynliggörs och inte längre räknas. Ålderismen är ett stort problem i Sverige. Vi är s sjukt åldersfixerade och umgås minimalt över åldersgränserna.
   Kram

 2. Grå Papegoja skriver:

  Intressant, en text som gav en hel del att tänka på. Skuldbelägger man de ensamma genom att säga att ensamhet leder till sjukdom och för tidig död?

  • Kraka skriver:

   Nej, det skulle jag väl inte vilja påstå att man gör. Det är snarare statistiska fakta att den som är påtvingat ensam har ökad risk för både sjukdom och fr tidig död. Att vara frivilligt ”ensam” (det jag skulle vilja kalla självsam) är inte samma sak.
   DN har precis nyligen haft en artikelserie om ensamhet, den påtvingade alltså.
   Faktum är att många människor inte får vara med, ställs utanför av olika orsaker och det är inte bra.

 3. B i r g i t t a skriver:

  Ensamhet kan betyda så mycket olika – både önskvärt och inte …
  Jag skulle ta bort sista meningen – finns ingen anledning att förlägga frågan ’geografiskt’ som jag ser det för det begränsar …

  • Kraka skriver:

   Först förstod jag inte ens vad du menade med att jag förlagt ensamhet geografiskt. Men sen insåg jag att du inte förstått att jag lagt tre olika aspekter på ordet osynlig. Den första handlar om ensamhet, den andra om att smygtitta och den tredje om att ”flyga under radarn”. Det är bara den första aspekten, det första stycket, som handlar om ensamhet.
   Men du kan ha rätt i att det säkert inte bara är i förorterna som många håller sig undan från myndigheterna. Det förekommer säkert lite här och där i samhället. Men statistiskt sätt är det många som varken jobbar, studerar eller har bidrag av förortsbefolkningen. Man gissar att de lever av brott. Jag har ingen referens, men jag har läst det i någon av de dagstidningar jag följer, DN eller Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *