Kvinnligt slit och släp

Jag blev tipsad av Ingrid, hon som har bloggen Livet efter 70, om ett TV-program som finns på svtplay. Det heter Rent, vitt, slätt och några livstycken.
Programmet handlar om tvätterskor på ett stort tvätteri i Norrköping och varvas med monologer från tvätterskorna där de berättar om sitt arbete och sina tankar.

Åldrarna är blandade, några är i slutet av sin arbetsbana medan andra just har börjat. Många har varit på tvätteriet i 35 år eller mer. Inte ovanligt att mor,moster, dotter och ibland även män och exmän jobbar där. I programmet är det dock bara kvinnor vi möter.

Man får följa hur de tar hand om tvätten, slätar ut, hänger och förpackar. Det verkar vara enbart sjukhuskläder, i alla fall på den avdelning där an spelat in.

Kvinnorna berättar om hur kroppen värker, hur rädslan för att inte orka ständigt är närvarande och tacksamheten över att ha ett jobb som gör det möjligt att betala för tak över huvudet och mat på bordet.

Under hela filmen får vi höra musik av Chopin, spelad på en flygel placerad i sorteringshallen av konsertpianisten Mats Jansson. Alla kvinnorna som var med i filmen får sitt namn rullat i slutet på filmen, precis som sig bör.
Inspelningen är inspelad 2011-2013 på tvättindustrin TvNO AB i Norrköping där cirka 100 kvinnor har sin arbetsplats.

Filmen börjar med ett citat av Johann Wolfgang Goethe:
Ingen välsignelse är så stor som arbetets, och bara den människa som har arbetat hård hela livet, kan säga: Jag har levat

Du kan se den här filmen på svtplay fram till onsdagen den 6 juni. Det tycker jag att du ska göra!

Det här inlägget postades i Film, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Kvinnligt slit och släp

 1. Ingrid skriver:

  Johann Wolfgang Goethe´s citat kan jämföras med Åkes kusins man ”Lappen” kallad (för vad kallar man annars en man som kommer från Jämtland). Lappen sa alltid: ”När livet är som bäst är det arbete och möda” och visst hade han rätt. Det är de åren man tänker på med glädje och tacksamhet.
  Jag tyckte att filmen var jättebra!!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag blev helt tagen av kvinnornas berättelser om hur de såg på arbetet och livet. Arbetet är en viktig del av livet och de som inte jobbar, av olika anledningar, missar något viktigt.
   Kram

 2. Märtha skriver:

  Tack för att du kommenterade hos mig! Så att jag fick möjlighet att hitta din blogg. Men jag dricker inte kaffe… 🙂 Nu borde jag bara klura ut hur jag skall göra för att följa dig, få meddelande om när du skrivit något. Men hur i helsike gör jag…

  • Kraka skriver:

   Tack för att du besöker min blogg! Välkommen åter.
   Det går att prenumerera på RSS-flöde, längst ner till höger. Det finns lite olika sätt att hantera RSS-flöden och jag är knappast rätt person att förklara. 🙂

 3. rabarberpolisen skriver:

  Tycker mycket om din blogg!
  Slut på meddelandet. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *