Ännu en dag i ett liv

Denna dagen ett liv” är ett välkänt uttalande av farbror Melker i Vi på Saltkråkan. Det är också titeln på en biografi om Astrid Lindgren. Astrid som i en intervju sa ”Jag bara lever på och tycker att man ska behandla var dag som om den var den enda man har”.

Livet är det som pågår medan vi sysslar annat” är ett berömt uttalande av John Lennon. Men kanske allra mest känt är den tvåradiga dikten av författaren Stig Johansson: Alla dessa dagar som kom och gick inte visste jag att de var livet”

Ett resebolag hade för några år sedan en annonskampanj där de påstod att livet bara är de dagar man minns och ville på så sätt påskina att livet bara är de stora händelserna, i synnerhet då de resor man gör. Uttrycket är för övrigt ett citat av Pyotr Andreyevich Pavlenko, en sovjetisk författare, manusförfattare och krigskorrespondent, som sagt:
Livet det är inte de dagar som gått utan de dagar man minns”.

Jag tror att det är vardagen, det som händer mellan de stora händelserna som är grundbultarna i det bygge vi kallar livet. Vardagen är kittet som håller ihop våra liv.
Vi minns inte varje dag, inte varje disk vi diskat, varje bullbak eller varje dag i tvättstugan. Inte minns vi de regniga dagarna, men inte heller de soliga. Livet är som en flod som flyter framåt. Ofta lugnt och stilla, men ibland brusar det på som ett vattenfall med sina virvlar.

Idag är det försommar, jag har tvättstugan, måste fixa med månadens räkningar, packa, städa lite och gå på ett sammanträde. Om inget ovanligt händer under dagen kommer den att falla i glömska och bara hållas levande av det skrivna ordet. Det är en av anledningarna till att jag bloggar.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ännu en dag i ett liv

 1. Gunnel skriver:

  Det stämmer bra att man måste ha lite vardag mellan lite större händelser. Även om de dagarna inte gör lika stora avtryck som vissa andra, så kan det ändå komma stunder då man minns dem.

 2. Znogge skriver:

  Om man reser bort en vecka på sommaren så vore det minst sagt tragiskt om övriga 51 veckor inte räknades som livet. Vardagen är just det dagliga livet som verkligen inte ska föraktas.

 3. Ingrid skriver:

  Du har säkert rätt – visst är det vardagen, med allt vi gör för att få den att fungera, som är grundbulten i tillvaron. Allt det andra är bara grädde på moset, nog så viktigt, men funkar inte vardagen går det inte att glädja sig åt det där lilla extra.
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *