Fem en fredag v. 35: din stad

Fem en fredag är ett bloggtema hos elsamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elsamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Hur många städer har du bott i?
 2. Vad är en sak som din nuvarande stad/område är känt för?
 3. Om någon kom på besök i din stad/område för första gången, vad skulle hen inte få missa tycker du?
 4. Har du något stammisställe där du bor?
 5. Om du fick välja, skulle du då fortfarande bo kvar?

 

 1. Jag ändrar lite på ”städer” till kommuner för att kunna ge en mer heltäckande bild. Jag väljer också att anse att bo inte nödvändigtvis måste vara att man gjort det under lång tid.
  • Södertälje. Min födelsestad där jag bodde till månaden innan jag fyllde 17 år.
  • Uppsala. Jag gick på Fjellstedska skolan som på den tiden var gymnasium. Jag jobbade på kooperationens varuhus Obs! Mest i trädgårdsavdelningen, men också inne i varuhusets kassor på lördagarna. Det var långt före tiden för scannande av prislappar. Man fick slå in varje siffra manuellt. På den här tiden använde folk checkar. Dessa skulle kontrolleras mot spärrlistor. Man skulle också kontrollera körkort och legitimationer mot spärrlistor för att se att inte heller dessa var spärrade. Det var långa listor och långa köer eftersom allt tog så lång tid med alla kontroller som idag sker digitalt.
   Jag satt i kassan på Servus vid Vaksala torg på vardagskvällar. Servus var det som idag kallas Coop Nära.
  • Stockholm. Jag har bott på flera ställen i Stockholm.Vällingby. Bodde där några månader efter att jag fått mitt första vårdjobb.
   Blackeberg. En av landstingets tjänstebostäder.
   Husby. Köpte en HSB-lägenhet efter att jag blivit ”utslängd” från min lägenhet i Vårbygård.
   Skarpnäck där jag har min stuga.
  • Tyresö. Bollmora.
  • Salem. Nu en egen kommun, då en bit av Botkyrka.
  • Vagnhärad, som möjligen kan ha tillhört Trosa då.
  • Vårbygård. Tillhör Huddinge kommun. En av landstingets tjänstebostäder. Jag älskade planlösningen i den lägenheten. Men då jag började jobba på Ersta sjukhus, som hade Diakonistyrelsen som huvudman, blev jag uppsagd.
  • Hässleholm
  • Kristianstad
  • Skövde
  • Mariefred. Tillhör Strängnäs kommun efter 1972.
  • Marstrand. Tillhör Kungälv. Under 4 somrar hyrde jag rum på ön.
  • Göteborg. Rannebergen, som är en del av Angered. Bodde inneboende mellan två somrar på Marstrand.
  • Nuuk på Grönland. Jobbat där i två omgångar, kanske blir det fler. Hade en trevlig liten lägenhet som var sjukhusets.
  • Enköping. Jag bodde aldrig där ”på riktigt”, men jag bodde ofta i ett rum på sjukhusets vind.
 2. Husby, dit jag återvänt efter att bott på flera ställen. Området är tyvärr känt som ett av de ”särskilt utsatta områden” som fått ett oförtjänt dåligt rykte.
 3. De fantastiska naturområdena på Järvafältet! Det finns ett flertal natur- och kulturskyddsområden. Igelbäcken med sin unika fisk gröningen, gårdarna med highlandcattlekor och flera fågelsjöar. På Järvafältet finns även en hel del intressant kvar från tiden då det var militärt övningsområde. För den som kan sin radiohistoria och minns då man sa i radion ”Stockholm-Motala” så fanns sändingsmasten Stockholm på Järvafältet och man kan fortfarande se spår av den.
 4. Nej. Frågan är om jag alls har något riktigt stammisställe. Det brukar variera över tid och vara i perioder. I sommar har jag druckit kaffe och ätit bakelse på fiket i entrén till Tyresö centrum. I stort sett varje gång jag handlat där. Ett tag åt jag ofta på Pyttirian i Kungshallen vid Hötorget, men nu är det evigheter sedan jag var där. En period, innan de byggde om, var det Ikki i Kungshallen. Jag satt ofta där och läste medan jag åt sushi.
 5. Jag får ju välja och har valt att bo just där jag bor. Men jag känner stark oro inför valet. Får fel krafter makten blir det inte nådigt att bo i en förort som Husby. Det finns de som vill införa gettolagar av det slag som man gjort i Danmark. Utegångsförbud efter ett visst klockslag, särskilda regler vad gäller tillgång till samhällets service som t ex sjukvård.Så här skriver DN 2018-07-15 i en artikel om de danska lagarna:
  Förutom att lagarna är rättsvidriga är de också kontraproduktiva. Lagarna underlättar inte direkt integrationen mellan utanförskapsområdena och samhället i övrigt. För vem vill bo där ett polisiärt undantagstillstånd råder? Vem kan se sin framtid där?I stället för att gängen berövas makten blir det de som får sätta agendan. De boende har ingen skuld i de brott som ett fåtal individer begår, men tas ändå som gisslan när hela stadsdelar kollektivt bestraffas.”  Jag kan inte tänka mig att bo på en plats där jag utsätts för annan behandling och lagstiftning än den som gäller i landet i övrigt. Det är långt ifrån bara extremhögern som kommer med dessa förslag, stora delar av Alliansens politiker framför dessa åsikter titt som tätt. Ingen bryr sig om hur vi som bor här ser på saken. Jag är faktiskt rädd på riktigt.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

9 svar på Fem en fredag v. 35: din stad

 1. Znogge skriver:

  Du har verkligen bott på många olika ställen genom åren. Själv har jag inte flyttat så ofta dock. Sådana lagar är ju helt galna och verkligen inget som ska finnas i ett demokratiskt land!

  Kram

 2. OJ, så många ställen du bott på!
  De danska lagarna är ju helt horribla, rena ghettot ju!
  Kram, Monica

  • Kraka skriver:

   Ja, jag har flyttat en hel del, men också haft några stationära platser dit jag återvänder.
   Kram

 3. Emma Engström skriver:

  Vad roligt att du vill dela med dig! 😀

 4. Pingback: Så var det fredag igen | Kraka

 5. Ingrid skriver:

  Man får veta mycket om sina bloggvänner genom såna här teman. Jag tror att jag ska ta och hänga med på den här.
  Så många olika ställen du bott på. Det är annat än jag det som inte flyttat mig något alls under alla år.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, ofta ger de där utmaningarna lite mer kött på benen om människan bakom bloggen
   Ha en fin vecka!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *