Höstlista

Hösten ligger bakom hörnet och lurar. Hos Ratata hittade jag en höstlista.

 

Vad är dina mål i höst?

I första hand är det jobbet och plugget. Ska börja ett nytt, tillfälligt, jobb i november. På intensivvårdsavdelningen i Borås. Det ska bli spännande med en helt ny stad. Borås har jag bytt buss i, åkt förbi med bil och för så där drygt 30 år sedan varit på IVAN-dagarna (konferens med föreläsningar och sedan en väldigt trevlig fest anordnad just av intensiven och narkosen på Borås sjukhus). Staden, och sjukhuset, är en tabula rasa för mig.

Plugget, kandidatprogrammet i filosofi på Newmaninstitutet. Det är enormt spännande kurser och jag känner mig uppslukad av det jag läser. Men det är också svårt och tröttande så lite pauser unnar jag mig ibland. Både korta och längre.

Sovrummet hemma. Ska äntligen måla och tapetsera samt köpa en ny säng. Jag har hela bilden av hur det ska bli inne i mitt huvud. Men så är det ju det där med att hinna. Men jag har slängt ut min säng nu så om jag inte vill sova på balkongen eller golvet så blir jag tvungen att ta tag i det.

Vad ser du mest fram emot?

Ser fram mot en massa saker, men främst:

 • Jobbet med nya erfarenheter
 • Spännande föreläsningar på skolan
 • En resa till Oxford och London där jag, förutom att hälsa på Petter, ska gå på en utställning om Frida Kahlo. Ska också gå på en om Tolkien, han var ju från Oxford.

Känner du dig klar med sommaren?

Både ja och nej. Sommaren i vården är alltid jobbig, det är på något vis den tid då man blir mest sliten. Efter sommaren är man återigen full personalstyrka. Tanken är väl att man ska dra ner på verksamheten när det är färre i tjänst, men så fungerar det ju inte. Människor är lika sjuka oavsett årstid och där jag jobbat gör vi stor cancerkirurgi och den kan inte vänta. Många planerade operationer kategoriseras också om och kallas akuta. Då kan man påstå att man bara gör akut kirurgi fast det är en sanning med modifikation. Vissa dagar/nätter har det varit lika fullt som vilken vinterdag som helst. Fast med halv personalstyrka. Undersköterskorna har bara varit 1, istället för 3. Det har hänt att det lämnat avdelningen på morgonen gråtandes.

Det jag däremot inte känner mig klar med är att bo i stugan. Vi får bo här till sista oktober, men man brukar stänga av vattnet i mitten av oktober, sedan får man vara här på dagtid och sova över under helgerna. Från första april får man sedan återigen bo här. Det är faktiskt rätt generösa regler, i många områden får man inte ens sova över. Koloniområden är hårt reglerade från kommunen. Man arrenderar tomten men äger sitt hus.

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag hade jobbat hela sommaren och åkte på en månadslång resa med tåg från Tallinn till Hong Kong. Det var enormt mycket spännande jag fick se och lärde känna trevliga människor. Själva tågresan var också en upplevelse utöver det vanliga.

Jag började plugga på Newmaninstitutet.

Min älskade katt Kingston, som varit sjuk med inflammation i munnen hela sommaren och opererats ett flertal gånger, blev livshotande sjuk. Det visade sig att inflammationen primärt satt i tarmen.
Det blev en jobbig höst, men han repade sig så sakteliga och blev sitt forna jag igen.

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Jag hade bestämt mig för att stanna på jobbet i Kungälv i mellanperioden mellan somrarna 2013 och 2014. Hyrde ett rum av en kille i Rannebergen i Göteborg. En vecka varje månad reste jag hem till Stockholm. Det var både bra och jobbigt så nu har jag lagt upp växlingen mellan arbete och att vara hemma på ett annat sätt. Jag ska dessutom jobba lite mindre, bara 62% jämfört med 80%. Men det har med mina studier att göra, inte med pendlandet.

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Det bästa var naturligtvis det fina vädret. Men det sämsta var torkan och att det var så varmt att jag inte orkade göra så mycket annat än att lyssna på ljudböcker och sitta i skuggan.

Till de bra sakerna hör de tillfällen då min son var med i stugan. Tyvärr hade han inte tid så ofta.

Dåligt var också den omfattande T-banerenoveringen som gjorde att det tog väldigt lång tid att åka in till stan. Man hade också glesat ut turerna och det var fullpackade vagnar utan ventilation och vid något tillfälle var det mer än 40 grader i vagnen. Då också så mycket folk att jag tvivlar på att det var lagligt av säkerhetsskäl.
Resestrulet gjorde att jag nästan aldrig åkte in till stan, trots att det finns ett stort utbud av gratis kultur inne i Stockholm på somrarna.

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Det som ligger i pipelinen är några utställningar. Den i London om Frida Kahlo och den i Oxford om Tolkien. Jag ska också resa ner till Kalmar och se en om Leonardo Da Vinci.
I övrigt hoppas jag hinna med några teaterbesök, operan kanske, en eller annan konsert och film på bio.

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Gissar att de blir min nya parkas jag köpte på Gudrun Sjödén. Den kommer troligen att hänga med oavsett vad jag har under.

Det här inlägget postades i Blogglistor, Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

6 svar på Höstlista

 1. Ingrid skriver:

  En trevlig lista och trevliga och informativa svar. Tänk att Kingston var så sjuk och kunde klara sig! Tur för honom att han hade en matte som brydde sig.
  Varm kram!
  Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det känns som ett under att han blev frisk igen. Han var verkligen dödssjuk och utgången var oviss. Vi ska väl göra ett nytt ultraljud snart och ta nya prover. Men han verkar i alla fall pigg och glad.
   Kram

 2. Elisa skriver:

  Vilken härlig höstlista. 🙂
  Kul med nytt jobb. Hur länge blir du där?
  Vad spännande att plugga filosofi! Vad hade du tänkt göra med utbildningen sen?

  • Kraka skriver:

   Avdelningen har gjort en beställning till mitten av januari. Sen får vi se, men jag skulle nog helst stanna hela våren. Har inte tänkt jobba i sommar.
   Jag vet inte exakt vad jag vill göra med utbildningen. Skriva något kanske. Men det ligger så långt fram i tiden.

 3. Pingback: Höstlista | Kraka

 4. Pingback: Listigt om hösten | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *