Lördag, dejt med en mycket speciell man

Äntligen var jag på väg, klockan 05:45 låste jag upp bommen och gav mig av mot Kalmar. Hade pratat hela sommaren om att åka dit och nu höll tiden på att rinna ut. Jag var tvungen att åka den här helgen om jag skulle åka alls.

Det var mörkt när jag åkte, men så småningom ljusnade det. Första rasten tog jag vid Sillekrog. Jag bredde ett par tunnbrödsmackor med mjukost, salamiost, som jag hade med i en liten kylväska. Drack Cola zero.

Nästa rast var strax före Söderköping. Där gick jag ut ur bilen och rörde på mig och åt ännu ett par tunnbrödsmackor. Den här gången drack jag kaffe.


Jag stannade ytterligare en gång, men minns inte riktigt var det var. Där passade jag på att fundera över lite av varje.

Hade hört ett radioprogram om ekar och deras goda påverkan på miljön. Lärde mig också att det bästa sättet att plantera ekar är att sprida ut ekollon där det finns nötskrikor. De tar ollonen och gömmer dem för att sedan glömma bort en stor del som på så sätt får möjlighet att gro.

Den hållbara vägen. Det finns mycket att fundera på inför framtiden. Existentiella frågor, filosofiska, teologiska, tekniska och inte minst frågor om vad man själv kan göra för att den planet vi lånat från våra barnbarns barn ska få fortsätta existera. Hur illa är det? Eller är det, som så mycket annat, bara en modetrend? Vissa anser ju det.


En hel rad med Teslas laddstationer för elbilar. Funderade en stund på likheter och skillnader mellan Elon Musk och mannen jag var på väg till. Tror mer förenar dem än skiljer dem åt. Dessa män som har, och hade, framtiden i sin blick.

Det var en vacker plats vid en sjö. Jag stannade lite längre än jag tänkt.

Jag var nere i Kalmar någon gång strax efter klockan 11. Kanske var det kring tjugo över. Det är bra skyltat och jag hittade lätt till slottet. Parkerade en bit ifrån och gick sedan och köpte en biljett till eftermiddagen. Biljetten gällde hela dagen, men jag skulle vara där 14:30.

Traskade iväg för att hitta något att äta till lunch. Fick en karta för att hitta till centrum och lite billigare restauranger, men jag fastnade ändå för den i parken, trots att det nog var lite väl dyrt.

Beställde en alkoholfri öl. jag var fortfarande inställd på att åka hem ikväll. Från menyn valde jag en burgare.

Medan jag väntade på min mat googlade jag för att kolla om det fanns något prisvärt boende. Började med att kolla Scandic, men det var sjukt dyrt. Men jag hade tur, mitt över gatan ligger Slottshotellet och jag fick ett jättefint rum för 695 kronor. Bara hälften av vad de ville ha på Scandic. Dessutom var det ju nära.

Efter maten kollade jag mer exakt var hotellet låg, men man fick inte checka in förrän klockan 15:00. Därför gick jag tillbaka till slottet, tog ett par turfzoner bredvid och gick sedan in.

Hann titta på lite annat eftersom jag hade god tid på mig. Lite inspiration…

Tips till dukning nästa gång jag ska fira jämn födelsedag?

Behöver ju en ny säng. Kanske ska jag strunta i IKEA-sängen jag sett ut och skaffa en sådan här istället?

Ska vi spela sällskapsspel? Du kan väl lära mig schack?

Den ultimata arbetsplatsen för mina studier?

Innan klockan var 14:30 hade jag hunnit med att göra en egen runda bland konstruktionerna. Men det var guidningen som gav det där lite extra. Det som inte stod på skyltarna.

Leonardo föddes 1452 nära samhället Vinci. Han var utomäktenskaplig och kallades därför Leonard, herr Pieros son, från Vinci. Trots att han inte hade några ekonomiska möjligheter till högre studier så lyckades han ändå. Hans far satte honom, vid 14 års ålder, i lära hos Andrea del Verrocchio. Han fick vid ett tillfälle i uppgift att måla en ängel i ett av hörnen på en tavla. Leonardo tog då en risk och målade ängeln i olja istället för i äggtempera som var gängse. Det visade sig vara så lyckat att Verrocchio ansåg sig överträffad av hans talang.

Leonardo målade inte bara, han hade ett stort intresse för naturvetenskap och var mer eller mindre besatt av flygning. Han ville upp i luften och gjorde en mängd olika konstruktioner. Han var inne på rätt spår, men fick dem ändå inte att fungera av olika skäl.

Trots att han var pacifist gjorde han mängder av olika konstruktioner att använda i krig. Allt från portabla broar till hemska förstörelsemaskiner. Man kan ju undra hur det gick ihop. Men det var då, som nu, en ekonomisk fördel att utveckla vapen och krigsmaskiner.

Han var också duktig i anatomi och fysiologi och de ritningar av människokroppen han gjorde är gångbara än i dag. För att lyckas med det gjorde han obduktioner, jag tror det var 18 stycken. Dessa var olagliga, förbjudna både av kyrkan och staten. Men det struntade han i.

Om man betänker att han huvudsakligen levde och verkade på 1400-talet är det än mer spännande att se hans konstruktioner. Han var vegetarian, homosexuell, vänsterhänt och pacifist. Därutöver född utom äktenskapet. Jag är fascinerad av denne man.

En nödbro som man kan bygga av det finns i naturen. Det behövs inga spikar eller skruvar och ju mer man belastar desto hållbarare blir den. Guiden berättade att hon varit med och byggt en sådan och att det är mer eller mindre hopplöst utan en exakt ritning. Men den fungerar.

Modell av en portabel hängbro.

Hastighetsmätare för vind och vatten.

Rullande kullager. Leonardo gjorde en mängd olika experiment och konstruktioner av just kullager.

En stabilisator för de stora, tunga stadsklockor som fanns på Leonardos tid.

En tanker. Den här typen av fordon kom aldrig i bruk, idén med bepansrade fordon understödd av fotsoldater kom först i bruk under första världskriget.


Fallskärm, dock i liten skala. Provades aldrig på Leonardos tid, men har provats i modern tid på 3000 meters höjd. Han som hoppade kopplade loss sig några hundra meter över marken och landade med en modern fallskärm. Men han lär ha sagt att det var betydligt skönare att sjunka genom luften i Leonardos fallskärm.

Ännu en konstruktion som provats i modern tid. Den fungerade hyggligt bra. Gjord av kanvas och tätad med vax. Det är en dykdräkt ifall du undrar.

Modell av det vertikala flygplan/helikopter som Leonardo konstruerade. Tyvärr fungerar den inte eftersom den mänskliga kroppen inte kan alstra den energi som krävs för att den ska lyfta. Förra julen gav jag K en byggsats till just den. Nu står den i hans fönster ut mot gatan för den som vill titta. Men jag tänker inte avslöja var han bor. Tror inte han skulle gilla det.

Sist, men inte minst, en självkörande bil (nej, den kallades inte bil på 1400-talet). Den fungerar på samma sätt som sådana där leksaker som man drar bakåt och som sedan sätter fart framåt. Den här har något slags fjäder som man laddar och som sedan ger den fart. Självkörande bilar är väl just något som Elon Musk och Leonardo har gemensamt. Men också flyg, fartyg under vatten och konstruktioner av allehanda slag. Det var det jag tänkte på när jag rastade utefter vägen.

Efter guidningen var jag så trött i fötterna. Nästan släpade mig till hotellet. Men jag har ett fint rum och ett badkar jag tänker prova strax.

Det här inlägget postades i Livet, Resor, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Lördag, dejt med en mycket speciell man

 1. Mösstanten skriver:

  Fin resa med fint resmål och fint väder. Så det finns en Leonardi da Vinci-utställning på Kalmar slott. Det är ju fint i sig också. Plus Kalmar med sitt läge vid sundet och så Öland strax intill.

 2. Ingrid skriver:

  Han var verkligen ett geni och det trots sina ”handikapp” eller kanske på grund av dem. Bara att vara född utom äktenskapet måste ju försvårat tillvaron betydligt, men är man lite udda kanske man använder sin energi på bättre sätt än att behaga andra och går sin egen väg. För att man vågar gå sin egen väg och tänka lite utanför ramarna är nog en viktig förutsättning för en vetenskapsman.
  Ha en skön söndag! Hoppas att sängen var god!
  Kram, Ingrid

 3. Znogge skriver:

  Vilken intressant och givande dag. Kan tänka mig att det var en spännande utställning. Smidigt dessutom att övernatta när du nu hittade hotell till bra pris 😀

  Kram och god söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *