Skola, sammanträde och härskarteknik

Har haft en heldag i skolan idag. Det var trevligt och spännande och på slutet av dagen diskuterade vi de första kapitlen i Platons Staten.
Det är en ny kurs och därför både gamla och nya klasskamrater. Trevligt att lära känna varann lite innan vi ska fortsätta diskutera på vår nätportal.

Efter dagen skyndade jag till pendeltåget. Hade faktiskt tur och det gick ett tåg 17:24. Trots att det stod att det var inställda tåg. Jag hade bråttom, riktigt bråttom, eftersom jag skulle vara i Spånga 18:45.

Hann precis lagom i tid, kanske med ett par, tre minuters marginal. Det var kyrkorådssammanträde och många ärenden. Men vi slutade skapligt tidigt ändå och eftersom det var min turdag så fick jag skjuts hem.

Nu har jag haft ett långt telefonsamtal med H i Gävle. Vi hade båda många frustrationer att ventilera. Det har hunnit hända en hel del sedan senast vi pratade.

Inte minst ville jag ventilera det bemötande jag fick i telefon då jag ringde för att höra om min svägerska möjligen missuppfattat information hon fått.
Sjuksköterskan körde en mycket obehaglig härskarteknik mot mig och sa ett otal upprepade gånger: ”klarar du av att ta till dig det jag säger” och ”anhöriga begriper inte”. När hon sagt det lite för många gånger försökte jag stoppa hennes attityd mot mig med att säga att jag också var sjuksköterska och väl insatt i strokevård. Men just det verkade hon inte kunna ta till sig utan fortsatte som en robot att upprepa sina två standardfraser: ”klarar du av att ta till dig det jag säger” och ”anhöriga begriper inte”. Gissningsvis är hon född i slutet av 1980- eller början av 1990-talet. Många i den generationen kan faktiskt inte uppföra sig. För oavsett vem man pratar med, eller vilket ämne som avhandlas, så använder man inte ett ordval som så tydligt idiotförklarar den man pratar med.
Troligtvis kommer jag inte att ha tid att skriva till ansvarig om det hela. Men stackars den anhörig som inte har full kunskap om vård och sjukdomar. Jag kunde i alla fall bita ifrån.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Skola, sammanträde och härskarteknik

 1. BP skriver:

  När jag läste i fliken ” Om mig” fick jag ju veta att du jobbar inom vården. en om jag läser det här inlägget så får jag känslan av att du pluggar.
  Platons Staten…. ooooops! Du får ursäkta men min allmänbildning är inte den bästa. Platon är en av min mans favon. Minns att jag läste om honom i plugget, men redan där var totalt ointresserad av histori/mytologi. Ooooops igen här;-)

  Måste nog läsa tillbaka i din blogg för att förstå resten av ditt inlägg. Är ju ny här hos dig;-)

 2. Mösstanten skriver:

  Det är hemskt att bli bemött på det där viset av vårdpersonal. Sköra oroliga människor ska mötas med respekt.

 3. Ingrid skriver:

  Det är tufft för den gamla/sjuka som inte har någon som talar för sig. Tur att du kunde sätta den här sköterskan på plats. Hon insåg nog inte att hon hade sin överman i andra luren.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

 4. Znogge skriver:

  Nej, så bemöter man verkligen inte någon. Standardfraser har en tendens till att kännas väldigt platta när de upprepas gång på gång. Lite mer kompetens vill man mötas av.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *