Lite av en mellandag

Satte inget alarm igår, kände att jag behövde sova ut och hämta krafter. Vaknade mitt i natten och var uppe några timmar. Lyssnade på ljudbok och åt lite. Drack kaffe.

Blev väckt av telefonen. Det var F som undrade vad jag ville prata om igår. Han var orolig och ville veta om det hade hänt något med hans morbror. Men så var det ju inte och jag försäkrade att då skulle jag sagt det på en gång. Eller skrivit, vi hade sms-kontakt.

När jag berättade om det galna telefonsamtalet igår sa han precis som jag tänkt, det är någon från slutet av 1980- eller 1990-talet. Han har en del kompisar i den åldern och är av precis samma åsikt som jag, många av dem vet inte hur man uppför sig socialt. Lite en följd av för mycket facebookande, twittrande och liknande istället för att umgås i verkliga livet. Man kan inte prata som om man skriver ett mess på något socialt media. Men många av dem vet inte hur man pratar på riktigt.

Hur som helst gick jag upp, klockan var ungefär nio. Gjorde kaffe och åt först ett par knäckemackor. ungefär en och en halv timme senare rostar jag ett par skivor bröd och äter dem till ännu en kopp kaffe. En stor kopp, tror det går 4 deciliter i den där koppen.

Gjorde en tredje kopp kaffe och lyssnade klart på boken. Sedan klädde jag mig för att besöka biblioteket och förbereda mig för återträffen i helgen.

Bestämde mig för T-banan, trots att jag nog borde röra på mig och gå. men jag ville spara tid.

Jag har  sagt det förut och säger det igen. Kista bibliotek är en katastrof. Man skulle ta en nummerlapp, men män med annat ursprung fick hela tiden gå före utan att ta någon lapp. Jag funderade en stund på att fråga om jag hade fel hudfärg eller fel kön. Men jag gav upp tanken och insåg att jag både hade fel hudfärg och kön.

Slutligen blev det min tur och jag frågade under vilken bokstavskombination jag kunde hitta litteratur om stenåldern. Dels utgick man från natt jag menade barnböcker, precis som om jag inte skulle veta att jag egentligen ville läsa Barna Hedenhös och i så fall frågat efter det, dels kunde man inte svara på en enkel fråga utan ansåg sig behöva kontrollera vilka böcker man hade inne.
Mannen, som jag gissar komfrån någon seniorpool med tanke på hans bristande kompetens, lyckades inte logga in i systemet och lämnade över till kollegan. Hon undrade helt förvirrad vad stenåldern var och jag bokstaverade nästan, eller talade i vart fall så tydligt så det inte gick att missa vad jag sökte. Sedan fick jag bokstavskombon och hon skulle kolla vilka böcker som fanns inne. Då passade jag på att smita, för det var inte det jag frågat efter.

Jag hittade ett parböcker jag ville titta närmare på och kunde åter igen konstatera att det är som en ungdomsgård. Man kan välja på att sitta i någon trappliknande konstruktion, på golvet i träkuber eller i hängmattorna. De där hängmattorna som jag anser vara den enda förmildrande omständigheterna för det där bibliotekets existens.
Men jag kunde ju utan vidare konstatera att jag känner hur många som helst som inte skulle komma varken ner i eller upp ur hängmattorna. Än mindre sitta på golvet i en kub. Till exempel skulle inte min mamma, när hon var i min ålder, kunnat ta sig i och ur.

På de dryga fyra år som gått sedan man öppnade har mattorna blivit uttänjda och ligger nu inte många centimeter över golvet. Ännu en omständighet som gör det svårt för många att sitta i dem. Men de var ju alldeles för låga redan innan om man vill ha dem som sittmöbel för alla.


Själv är jag ju ung, frisk och rörlig och har inga svårigheter att ligga i dem. Men jag tycker ändå att det är märkliga möbler man har. Trots att jag gillar hängmattorna.

Jag blev inte helt klar, men ska gå dit imorgon och skriva ihop något. Funderar på om jag ska boka ett arbetsrum, eller om jag ska ligga i en sådan där matta. Det finns arbetsrum att boka, men de är ofta upptagna av studenter. Men jag är faktiskt student och skattebetalare och boende i stadsdelen. Så kanske, kanske kan jag få boka ett av de åtråvärda studieplatserna.

Jag ställde tillbaka böckerna och tänkte att jag skulle gå och ta en fika. Kollade på bakelser och hade i stort sett bestämt mig. Då tittade jag på klockan och insåg att det fick bli en kopp kaffe och en bulle från Pressbyrån.

Åkte med T-banan till Fridhemsplan, bytte  och åkte till Gullmarsplan. Där hade jag tur och hann med den något försenade bussen till Stora Sköndal.

Min bror blev glad och överraskad när jag kom. Han trodde jag åkt till Karlstad, något missförstånd.  Vi pratade och sedan drack vi lite kaffe i deras matsal. Jag gav mig av strax innan det var officiellt kaffe för dem.

Missade precis bussen till Gullmarsplan, men hann med en åt andra hållet till Farsta. Där tog jag en titt på sovplagg inne på Kapp Ahl. Köpte en överdel och ett par långa pyjamasbyxor. De såldes var för sig, men i skyltfönstret var de kombinerade. Jag hade redan innan haft i åtanke att jag behöver fler sovplagg. Jag använder dem ju också som hemmakläder.

När jag kom hem till Husby gick jag in på ICA och köpte ett paket digestivekex och salt & vinegar chips. Det är egentligen den enda sorts chips jag tycker om.

När jag kom hem gav jag pojkarna kvällsmat och satte mig med ett glas vin och mina inköpta läckerheter. Jag är rätt trött och borde nog försöka sova snart. Men det är rätt skönt att bara vara i mitt eget hem. Pojkarna har troligen redan lagt sig i sängen och väntar.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Lite av en mellandag

 1. BP skriver:

  Så du bor i Husby. Där hade dom ju förut någon slags marknad under sommaren med världens godaste rätter från världens alla hörn. Åsså fanns/finns där ett så fint konstgalleri också.
  Kista bibblan har jag aldrig besökt. Huvudbiblioteket renoverades för ett år sedan. Inga hängmattor där, men väl totalt obekväma sittgrupper, som redan efter två månader hade fläckar efter utspillda kaffedrycker.

  • Kraka skriver:

   Konstgalleriet måste vara det vid Husby gård du menar. Marknaden med olika rätter kan kanske vara Husby festivalen? Då finns det ju en massa spännande. Men till vardags finns ingen marknad.

   Jag gillar huvudbibblan inne på Sveavägen. Men ibland vill jag slippa åka in till stan. Kan inte komma på vilka sittgrupper du menar men däremot har de ju alldeles utmärkta arbetsplatser inne i de olika läsesalarna. Läsesalar som är ämnesuppdelade. Men för att vara säker på att få en arbetsplats behöver man ofta vara på plats redan klockan 10 när de öppnar.

   Kista bibliotek har fått flera priser för sin design. Men det är mest som ett uppehållsrum för ungdomar, en ungdomsgård. Man ser ju aldrig pensionärer där och jag vet att många i den åldersgruppen tycker det är ett obehagligt ställe med stojande ungdomar som pratar högt i sina mobiler och gör allt annat än lånar böcker. Om man bortser från högskolestudenterna som jobbar inne i de stängda utrymmena som de bokat.

 2. Znogge skriver:

  Så irriterande på biblioteket! Jag hade inte varit så tålmodig som du var utan hade sagt ifrån men i vissa lägen blir jag hetlevrad! Barna Hedenhös 😀 Suck säger jag bara.Tack och lov har vi utmärkta bibliotek fast bara med vanliga bekväma stolar…

  Kram

  • Kraka skriver:

   Haha… Ja de blir alltid förvånade om man frågar efter facklitteratur. Hela det biblioteket är som en lite galen ungdomsgård.

   Kram

 3. Mösstanten skriver:

  Men det var ett dåligt bibliotek!

  • Kraka skriver:

   Ja, eller i lla fall ett märkligt bibliotek. Men de har fått flera priser för sin design och sitt upplägg. Ur led är tiden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *