Fem en fredag v.47: tacksägelse

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag!

Vill du veta varför Elisamatilda valt just det här temat för sina frågor tycker jag du ska läsa hos henne.

 

 1. Vad är tacksamhet för dig?
 2. Vad känner du tacksamhet för under det gångna året?
 3. Vad är något du ofta tar för givet?
 4. Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra?
 5. Idag är det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska?

 

 1. Tacksamhet för mig är ett slags ödmjukhet inför själva livet. Även om just jag har en gudstro så tror jag inte att man behöver vara troende för att känna den här speciella ödmjukheten inför livets under.
 2. Det finns många saker jag är tacksam för.
  -Att Kingston, som var så sjuk för ett år sedan, överlevde och har tillfrisknat. Är tacksam för den professionella vård han fick på Ultuna smådjursklinik.
  -Att min bror, som fick stroke för några veckor sedan, verkar återhämta sig så bra.
  -Att jag själv får vara frisk och orkar vara aktiv.
  -Att jag har ett jobb och ett yrke där jag i stort sett kan välja och vraka vilka uppdrag jag vill ha.
  -Att jag har möjlighet att leva det liv jag själv valt.
  -Att jag har så många fina vänner och många kamrater.
 3. Det var en svår fråga. Tar jag något alls för givet? Tror inte ens jag tar för givet att få äta mig mätt varje dag. När min son var liten hade jag så lite pengar, trots heltidsarbete, att jag själv åt varannan dag för att han skulle få mat varje dag. Jag växlade mellan vilka räkningar som skulle lämnas obetalda eftersom jag inte kunde betala allt. Då var det inga lyxvaror utan rent basala saker som hyra, telefon, mat och liknande. Jag hade helt enkelt för liten inkomst för att försörja mig. Precis som det är för många människor även idag. Inte minst fattigpensionärerna lever under existensminimum och jag tar på inget sätt för givet att jag ska kunna ha en rimlig levnadsstandard när jag blir pensionär. Jag fruktar den dagen. Trots att min son lovar mig att han ska se till att jag har mat på bordet och att jag kan ha både telefon och internet. (Det där med telefon och internet kan låta som en lyxönskan, men jag är rädd för att bli isolerad inomhus och inte ha några kontakter med vänner och kamrater).
 4. Jag skulle gärna vilja gå Santiago de Compostela. Helst skulle jag vilja gå hela vägen hemifrån och inte bara själva pilgrimsleden.
 5. Den överkonsumtion som råder i hela vårt samhälle ligger stick i stäv med allt prat om att vi måste dra ner på diverse för att rädda vår planet.
  Många människor, tror jag, fyller livet med shopping istället för mening. Tror det behövs en lagstiftning mot reklam som överöser oss med uppmaningar om att köpa, köpa, köpa…
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fem en fredag v.47: tacksägelse

 1. BP skriver:

  Mycket ny bakgrundsinformation om dig! Intressant läsning, speciellt då jag inte har känt dig mera än bara ett par veckor.

  Tycker att din son är underbar. Du har uppfostrat honom väl, trots knappa förhållanden. Det ska du vara oerhört stolt över.

 2. Lillan Kind skriver:

  Det är alltid lika trevligt att läsa om tacksamhet, för just det är något många sällan verkar känna och ännu mera sällan skriver om. I dagens samhälle luftas det väldigt mycket missnöje, varav mycket går ut på att gräma sig över sådant som egentligen borde skänka glädje. Fixeringen vid ytliga värden verkar hindra många från att se vad som verkligen betyder något i livet. Det finns oerhört mycket att vara tacksam för!

 3. Mösstanten skriver:

  Tack för de här kloka tankarna och för det du delar med dig från ditt liv. Nej man ska inget ta för givet egentligen utan vara tacksam för det man har, så länge man har det. Man vet inte vad som händer härnäst. Kan lätt låta som floskler men vi glömmer det så lätt.

 4. Znogge skriver:

  Intressant lista denna fredag. Tacksamhet är för mig att nära och kära mår bra vilket man inser när det blir skarpt läge. Då betyder det materiella absolut ingenting.

  Kram och ha en fin lördag!

 5. Ingrid skriver:

  Så intressant att läsa dina svar, där du berättar så fint om hur du har haft det. Tack för att du delar med dig av det.
  Varm kram, Ingrid

 6. Elisa skriver:

  Vilka fina svar. Särskilt vad gäller att ta saker för givet. Jag växte upp med en mamma som vände på varenda krona och fick lära mig tidigt om pengars betydelse, något jag är tacksam för idag (apropå ämnet). För varje år som gick insåg jag hur mycket hon gjorde för min bror och mig med det lilla hon hade. Idag försöker jag återgälda det så gott jag kan, och kommer alltid göra det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *