Jag har inte tänkt färdigt, men vill ändå tipsa

Känner man mig väldigt väl vet man att det här med AI är något som jag mer eller mindre ständigt funderar över. Nej, inte varje sekund, jag är inte besatt av frågan. Men den är en av huvudanledningarna till att jag började plugga filosofi. Vill man kunna uttala sig, och ta ställning, på expertnivå behöver man ha kunskap om allt från Thales till Tegmark.
Thales var en av de riktigt tidiga filosoferna på 600-talet före Kristus. Tegmark är en av de nutida auktoriteterna i ämnet.

Singulariteten är en brytpunkt som jag hoppas få uppleva. Många forskare har satt den till runt 2045, några säger att den kommer tidigare. Singularitet är den brytpunkt då datorer är så utvecklade att de är ”intelligentare” än människan. Egentligen är det lite självsvåldigt att sätta citationstecken runt intelligent i sammanhanget. Men det är, som så ofta en fråga om vad man menar med intelligens. Huvudfrågan är, och bör också vara: Vad är en människa?

Datorer kan redan idag på egen hand utveckla program och förbättra dem. Så ur vissa synvinklar så är vi nära, eller kanske redan där. Men än har vi människor makten över maskinen. Vid singulariteten är det inte en främmande tanke att datorerna skulle kunna fråga sig vad de ska ha människan till och utrota oss. Det finns forskare som varnat för det scenariet.

Hur som helst så finns det mycket att fundera på. Artikeln i DN är läsvärd. speciellt som den lyfter en annan aspekt och vinkling. Den är så pass lekmannamässigt skriven att man  inte behöver några som helst förkunskaper för att förstå och ha behållning av den. Läs!

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

12 svar på Jag har inte tänkt färdigt, men vill ändå tipsa

 1. Znogge skriver:

  Jag tänkte först att det är säkert en artikel som är för komplicerade för mig men så behöver det inte vara. Ska kolla in den.

  Kram och ha en trevlig söndag!

 2. Kraka skriver:

  Den är enormt lättläst eftersom den tar sin utgångspunkt i vad det är att vara människa.

  Trevlig söndag du också!

  Kram

 3. Ingrid skriver:

  Jag läste artikeln, men behöver nog fundera på den och läsa en gång till innan jag kan bilda mig en uppfattning om vad den vill säga. Den tar upp ett ämne som jag inte alls är insatt i.
  Trevlig fortsättning på söndagen!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, den väcker en hel del funderingar. Men min uppfattning är att man inte behöver var speciellt insatt för att ändå ha behållning av artikeln som lyfter vikten av att inte lämna allt kring AI till utvecklarna av tekniken.

 4. Maria Ström Nilsson skriver:

  Kul Monika, nu förstår jag vad du pluggar. Läste själv 40 p filosofi och det är bland det roligaste jag gjort. Varmt lycka till
  Kram från Maria

 5. GeddFish skriver:

  Usch vad gräsligt om maskinerna skulle ta makten över människan! Hoppas det aldrig händer för då kan det ”hända saker”. Och man kan inte säga, att det blir inte i min tid, för det vet vi inte och blir det i våra barns och barnbarns tid, så är det ju illa.
  Intressant att filosofera, fast man är nyfiken på svar, som man egentligen inte vågar höra, kanske.
  Nu vet jag inte om jag hade förstånd för det skrivna i artikeln…
  Kram, Gerd

  • Kraka skriver:

   Det kommer att hända. Tekniken finns redan och det är vi som kan påverka utvecklingen. Kanske. Kanske inte.

   Kram

 6. BP skriver:

  Nu vet jag varför jag inte pluggar filosofi. Hade varken hört talas om Thales eller Tegmark, inte om singularitet heller för den delen. Min IQ sträcker sig till att veta att AI betyder Artificial Intelligence.
  Artikeln i DN översteg också min IQ:s förmåga, vilket kan bero på att jag inte är speciellt intresserad av ämnet, för att jag inte förstår det antar jag;-)

 7. Mösstanten skriver:

  Jag antar att artikeln är låst för prenumeranter, men AI har vi pratat om en del här hemma. För mig är det bara så omöjligt att förstå hur det kan utvecklas. Maskinerna blir förstås mycket rationellare än vi som styrs så mycket av känslor och sånt vintern begriper att det finns inom oss. Maskinerna kan väl inte ha medkänsla? Hu!

  • Kraka skriver:

   Har man låst en debattartikel? Så synnerligen dumt!

   Vad man programmerar in är just den stora frågan. Ska de ha medkänsla? Eller kanske segregera oss än mer än vi kan föreställa oss?

   Att ”vanligt folk” får chansen att påverka utvecklingen av AI är den viktigaste demokratifrågan säger Max Tegmark i sitt sommarprogram.
   https://sverigesradio.se/avsnitt/1077305

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *