Varför har man ens en ringklocka på dörren

Lägenhetsdörrar är utrustade med något slags ringklocka. I alla fall de flesta dörrar jag känner till. På den trodde jag det var meningen att man ska ringa för att få kontakt med den som bor inne i lägenheten. Men där har jag nog missuppfattat något.

Fredagen den 18:e satt jag hemma hela dagen och väntade på att man skulle komma och göra OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man skulle komma efter kl 08:00 och sedan någon gång under dagen.

Jag väntade och väntade. Hela dagen. Hade annat att göra och klockan 15:28 tyckte jag det var dags att ge upp. Då gick jag ut. Men jag kände mig rejält irriterad.

Jag mailade deras chef och fick först ett mail och blev sedan uppringd av den som skulle komma. Jag hade då ett mycket pedagogisk samtal om att man inte varken kan knacka på dörren eller bara plinga till på klockan ett endaste pling eftersom det inte hörs om jag lyssnar på musik eller en ljudbok. Det hörs inte ens i hela lägenheten. Man lovade därför att ringa på telefonen om jag inte öppnade när man ringde på. (Jag trodde ju att man hade ringt på när man var där men att jag inte hört).

Idag skulle man komma igen. Efter klockan 09:00. Jodå, man kom ungefär klockan tio över nio. Själva jobbet tog max 5 minuter.

Men man knackade försiktigt med knogen på min dörr. Av en slump gjorde jag precis i den stunden en paus i mitt lyssnande eftersom jag skulle gå på toa. Det var alltså en slump att jag dels befann mig i hallen, dels hade absolut tystnad i lägenheten.
Det är mycket sällan helt tyst här. Ibland är det jag som lyssnar på något, musik, ljudböcker eller inspelade föreläsningar. Ofta är det grannen ovanpå som går wild and crazy med sina möbler. De drar runt dem flera timmar varje dag och jag är lika förvånad varje gång taket håller. Men de ska inte inbilla sig att jag tänker bjuda på Gevalia.

Jag tog naturligtvis upp det med dem, att vi kommit överens om att de skulle ringa och att jag ju faktiskt berättat att jag inte hör om man knackar försiktigt på dörren.
De tittade förvånat på mig och konstaterade att de ”haft tur” att jag hört.
Vaddå ”tur”! Om man följer instruktioner, väldigt enkla sådana, så behöver man inte ”tur” för att klara av sitt jobb. Förresten borde väl hantverkare känna till vad en dörrklocka ska användas till?

Nu ska jag väl erkänna att just dessa båda män är långt ifrån ensamma om att knacka på dörren. Det knackas stup i ett och jag ignorerar det totalt, om jag skulle råka höra det. Det är sällan det är på just min dörr det knackas och skulle jag springa till dörren varje gång det knackar i det här huset skulel jag inte g´få göra annat. Ibland är de brevbäraren som kommer med en tung, stor, bok som inte går ner i brevinkastet. De gånger brevbäraren ringer på dörren, de händer ibland, öppnar jag. Efter att ha tittat genom ögat vem det är. Idag väntade jag på ventilationskontrollanterna, därför kollade jag vem som knackade. Annars gör jag aldrig det. Det finns en ringklocka och normalt brukar man ju trycka på den några gånger så det säger ”pling, pling, pling”.
För visst är det väl av en anledning som lägenhetsdörrar har en ringklocka?

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Varför har man ens en ringklocka på dörren

 1. Ingrid skriver:

  Vi ska också ha OVK nu i februari och alla boende har fått skriva på om man accepterar att de går in med huvudnyckel eller inte om man inte är hemma.
  Men det är klart att de ska använda ringklockan först, för att förvissa sig om ifall man är hemma eller inte. De kan ju inte bara låsa upp och gå in hur som helst.
  Jag vill också ha ett öga!!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Här finns inga huvudnycklar och de vill att man ska lämna nyckel märkt med namn och adress i föreningens brevlåda. Det avråder mitt försäkringsbolag från.
   Alltså var jag hemma för att släppa in dem. Men de måste ju ringa på om man ska höra att de är utanför dörren. Det gjorde de inte förra gången och jag hörde dem inte. Den här gången hörde jag, av en slump, när de med kniven, knackade tyst. Jag förstår inte varför man gör så. Får man extra betalt om man måste komma många gånger?
   Ibland är (vardags-)livet för komplicerat för mig att förstå.
   Kram

 2. Gerd skriver:

  Nej, varför så brått vid kontakt? Klart ringklockan ska användas. Speciellt vid bokade besök. Jag har också ett öga som jag kan kolla vem som står utanför. Mycket bra.
  Men jag har märkt även vid telefonsignaler, att folk tröttnar redan efter 3. Man måste ju få chans att hinna!
  Ha det gott. Kram.

 3. skogsnuvan skriver:

  Oj vilken tur det är att man bor på landet där det varken behövs låsta dörrar eller dörrklockor. Det är bara att komma in och hojta till. Är dörren låst så är man på långtur annars låser vi aldrig. Är dörren öppen så är det bara att gå in, koka lite kaffe och kasta in en pinne i brasan. I mörka eländes januaritristessen blev jag riktigt glad över att jag bor som jag bor och har det som jag har det.

 4. BP skriver:

  Har haft PRECIS samma upplevelse med Interspol företaget med det roliga namnet som skulle spola/rensa alla avlopp. Känner alltså exakt igen mig här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *