Fem en fredag v.7: Avkoppling

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Hur kopplar du av på bästa sätt?
 2. Är du bra på att vara ledig?
 3. Vad gör dig stressad i en avkopplad miljö?
 4. Använder du dig någonsin av skärmfria tider?
 5. När kände du dig som mest avkopplad sist?

 

 1. Det beror på situationen. Men läsa, lyssna på ljudböcker eler se film är säkra kort. Men också att vara ute i naturen eller i min stuga.l
 2. Både ja och nej. Jag kan vara ledig och ”bara vara”. Kan unna mig ledighet trots att jag borde göra annat. Men jag kan också känna mig stressad just för att jag har massor av ”måsten”.
 3. När det är för mycket på ”listan”. Speciellt hemma kan jag bli hemskt stressad av att jag borde diska, borde dammsuga, borde….
 4. Ärligt talat förstår jag inte problemet. Inte när det gäller vuxna människor. Så nej, det gör jag inte. Vilket inte betyder att jag stirrar i en skärm hela tiden. Men jag har mobilen påslagen hela tiden, men ljudlös på jobbet givetvis.
  Laptopen är hopslagen när jag inte använder den. Men den finns nära mig. Jag använder den till att läsa tidningssajter, se film, lyssna på musik och kommunicera med vänner. Liksom jag använder mobilen till att lyssna på ljudböcker, lyssna på musik, läsa nyheter, googla när jag har frågor jag behöver svar på, kommunicera i tal eller text. Använder också datorn i mina studier eftersom vi får både texter och inspelade föreläsningar på vår studieportal. Däremot har jag inget TV, har inte haft på den här sidan sekelskiftet. Men det är mest av praktiska skäl, jag är oftast upptagen då det jag vill se ”går i original”. Ser playTV och Netflix.
 5. När jag var i Oxford senast, har för mig att det var i oktober. Trots att jag hade böcker och studieuppgifter med mig kunde jag koppla av ordentligt.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fem en fredag v.7: Avkoppling

 1. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa dina svar!
  Jag vet ju att du jobbar helg, men hoppas att du ändå hinner få någon liten stunds avkoppling.
  Kram, Ingrid

 2. BP skriver:

  Här var det några överraskande svar, bland annat att du inte äger en tv. Filmer/serier vill jag nog helst se på en stor skärm måste jag säga. Man kan ju alltid koppla datorn till en tv-skärm. Det har du kanske gjort.

 3. Mösstanten skriver:

  Jag ser också play men vi har en TV och appletv. Ser nästan aldrig tv i realtid nu för tiden fast jag oftast är hemma när programmen går. Mycket ser jag i paddan.

 4. Znogge skriver:

  Jag förstår inte heller problemet när det gäller skärmfri tid. Visst kan det säkert finnas barn och ungdomar som är helt besatta men vuxna? Kanske underskattar jag beroendet… Själv kopplar jag bäst av i en brassestol på stranden i sällskap med en bra bok.

  Kram och god söndag!

 5. Elisa skriver:

  Alla dessa borden, va! Tänk så ofta de dyker upp.
  Bra resonemang vad gäller skärmfri tid. Med alla borden som finns och som man gör och allt annat i livet kan man ju heller inte sitta vid en skärm hela tiden, om man inte är riktigt beroende då. Men bland just vuxna fungerande människor är det nog få det gäller. Vi har en TV men inga kanaler så det blir enbart streamingtjänster och play här också.

 6. Pingback: Fem en fredag v.8: åldern är bara en siffra - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *