Midsommarafton version 2019

Det är söndag idag och midsommaren är över. Idag är det en alldeles vanlig söndag. Men eftersom jag är ledig så är det lite av en ickefråga.

Midsommarafton ”firade” jag och katterna i lugn och ro. Vi var ute i trädgården i omgångar och jag gjorde ingenting. Lyssnade på ljudbok och drack Fanta zero raspberry, en riktig favorit. Sent på kvällen, när jag inomhus åt sill och potatis för tredje gången, drack jag en öl.

Vid 14 skulle dansen runt midsommarstången börja. Jag gick dit för att ta ett foto på stången. Men man hade inte fått upp ”pinnen” ännu så jag gick därifrån. Det var så sjukt mycket folk! Jag gillar inte folksamlingar på liten yta och festplatsen på koloniområdet är inte stor. Det är runt 350 hus i vår förening, vi är granne med tre andra föreningar och dessutom kommer det folk utifrån just för att delta i midsommarfirandet. Så ni kan tänka er hur det är när många hundra människor, barn och hundar trängs.

Jag gick en promenad, pratade med ett par gubbar från Orhems förening som skulle besöka någon i föreningen Odlaren. De var för tidiga eftersom bussen inte riktigt passade och därför satte de sig en stund för att inte komma för tidigt. De verkade inte heller tycka att trängsel är något att stå efter.

När de gett sig av från busshållplatsen gick jag hem och fortsatte med att göra ingenting. Var sedan uppe och fotade midsommarstången klockan 18:55, strax innan nästa etapp av föreningens firande skulle starta. Vuxendans på dansbana. Man är besatt av midsommarfirande här och, som jag sagt tidigare, så är man tvungen att ingå i festkommittén det år som sammanfaller med slutsiffran i husnumret. Då är det planeringsmöten under våren. det ska bakas, dukas, säljas, fixas och städas. Jag blir trött bara jag tänker på att tvingas vara med 2022 och 2032. Om jag lever 2042 så tror jag att jag får slippa på grund av ålder (fyller 87 det året), men har för mig att man måste ”visa” att man inte orkar för att bli befriad.

Festplatsen med precis så där lagom mycket folk, det vill säga ingen alls förutom jag. 🙂

När jag tagit bilden gick jag upp till förneingshuset och frågade när de skulle starta serveringen. Klockan 19, tror jag, fick jag som svar. Klockan var då fem minuter i och jag gick hem.

Pojkarna gick ut en stund igen och jag satte i min solstol.

Grannen mitt över ropade på mig och bjöd in mig på kaffe. Hennes familj hade åkt hem och hon hade kvar av midsommartårtan, en gräddtårta med jordgubbar.

Vi satt ute först och drack kaffe och pratade, sedan gick vi in när det började bli kyligt. Hon har bott i sin stuga i 29 år. Hennes man gillar inte koloniliv och kommer dit, ganska sällan, på dagtid. Hon berättade att han nog sovit över i stugan ungefär 3 gånger på alla år. Så kan man också vara särbo. Jag känner henne inte så väl, men hon pratade om böcker hon läst, och höll på att läsa, så jag gissar att hon, liksom jag, är en person som trivs i eget sällskap.

När jag gick hem var det sent och jag struntade i att vattna. Visserligen hade det varit sol hela dagen, men under natten innan hade det regnat en rejäl skur. Inte ofta jag fått uppleva en helt regnfri midsommarafton.

När jag la mig låg redan Orvar och sov djupt i sängen.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

2 svar på Midsommarafton version 2019

 1. Mösstanten skriver:

  Lugnt och skönt på midsommar ska det gärna vara. Vi åt sill och lax på balkongen och sedan gick vi till trädgårdsföreningen. Där var trängsel. Jag vet inte hur många ringar det blev runt midsommarstången. Det var ett folkhav av olika åldrar och nationaliteter. Ganska roligt att se faktiskt.

 2. Ingrid skriver:

  Det låter som om du haft en lugn och skön helg och jordgubbstårta fick du ju också.
  Här i området är det väldigt lugnt och avslappnat på midsommar. Många är bortresta, men några hade hyrt in sig i Lokalen. De grillade och lite senare spelade de ett parti kubb. Nio var festligheterna slut.
  Ha en fin fortsättning på söndagen!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *